Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МЕРКЕЛ Е ПОПРЕЧЕЛА УКРАЙНА И ГРУЗИЯ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА НАТО ПРЕЗ 2008

Киев, 18 април 2023.- Бившият канцлер на Германия Анжела Меркел е причината Украйна и Грузия да не бъдат поканени в НАТО през април 2008 г., когато в Букурещ се е провеждала срещата на върха на алианса.

Анжела Меркел

Това заяви украинският военен министър Олексий Резников в интервю за испанския вестник La Razon.

На въпрос, защо Западът не дава на Украйна всичко необходимо оръжие, пан Олексий отговори, че Западът, за съжаление, отдавна се придържа към догмата “да не провокира Русия”. Тази позиция особено ярко се прояви в Букурещ. “А именно тогава е било напълно реално Украйна и Грузия да бъдат поканени в алианс, – казва Резников. – Американците са били “за”, както и повечето европейци. Само Германия начело в Меркел се противопостави и успя, за съжаление, да разубеди останалите”.

Какво е станало после, се знае. Четири месеца по-късно Русия нахлу в Грузия и откъсна Южна Осетия, през 2014 г. окупира Крим и част от Донецка и Луганска области, а на 24 февруари 2022 г. започна най-голямата в Европа война след 1945 г.

Олексий Резников

“Да не се провокира Русия” е първата грешка на Запада, твърди Резников.

Втората е, че на Запада са смятали, че една малка съветска армия не може да се противопостави на една голяма съветска армия и ще бъда разгромена. “Е, Украйна вече не е съветска република и армията ни не е съветска”, заключи министърът.

Олексий Резников специално подчерта, че е удовлетворен от сегашното сътрудничество с Германия. Но се надява колективният Запад, въпреки безценната му военна, икономическа, дипломатическа помощ, окончателно да се отърси от догмата за “непровокиране на Русия” и да предостави на Украйна повече оръжие, включително далекобойно и самолети.(УВести)