Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ВЕЧЕ ПОЛЗВА АМЕРИКАНСКИЯ ХЕЛИКОПТЕР “BLACK HAWK”

Киев, 17 април 2023.- Бойците от ГРУ на министерството на отбраната на Украйна в акциите си вече използват американския хеликоптер “Black Hawk” (“Черен ястреб”).

За това съобщава самото ГРУ. “Става дума за десантиране на бойни групи, евакуиране, спускане по въже, а така също за нощни полети”, четем в съобщението.

“Black Hawk” е значително по-добър от съветските аналози Ми-8 и Ми-24. “Машината е много надежда, лесна за обслужване и е способна да оцелява при доста сериозни поражения”, заяви бордови инженер. Според него, украинските екипажи много бързо са усвоила “Black Hawk” – за броени часове. Щом имаш опит за експлоатация на Ми-24, например, излетяхме още в деня на получаването на “Черен ястреб”. “Просто седнахме и излетяхме!”, – казва той.

“Black Hawk” е по-маневрен, по-добре управляем, по-бърз при хоризонтален полет. Може да лети три часа и без проблеми да преодолее 600 км.

Машината стреля с управляеми и неуправляеми ракети тип Hellfire, предназначена е за подсигуряване на пехотата и транспортиране на различни товари. За напускане на борда й на група от 12 бойци и евакуиране от бойно поле са необходими до 4 сек.

През последната година нивото на нашите пилоти невероятно е скочило. В момента готови сме да поемем 100 многоцелеви хеликоптери тип “Black Hawk”, 50 ударни машини тип “Apache”, а така също 40-60 транспортни хеликоптери тип “Chinook”, споделя Маестро – първи пилот на “Black Hawk”. За преобучаване ще е необходимо минимум време.

Сега в украинските ВВС се използват предимно Ми-24 и Ми-8. Именно тези машини са участвали в акции за подпомагане на бранителите на “Азовстал”, като полетите са се извършвали предимно през нощта. Тогава сме загубили само един хеликоптер.(УВести)