Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА КРИМ ЩЕ ПРОМЕНИ ВСИЧКО, СМЯТА ГЕНЕРАЛ БЕН ХОДЖЕС

Киев, 17 април 2023.- Деокупацията на Крим е ключът към победата на Украйна в тази война, заяви генерал Бен Ходжес – бивш командващ на войските на САЩ в Европа.

Генерал-лейтенант Бен Ходжес

В интервю за електронното издание “Гордон” генералът сподели, че украинската армия може да разгроми руснаците в Донбас, но това стратегически няма да промени ситуацията в тази война. Украйна никога няма да бъде в пълна безопасност, докато Крим е окупиран и може да бъде използван като стартов терен за нова агресия.

Освен това, Киев не може да възстанови икономиката си, докато Русия се намира в Крим и е способна да блокира Азовско море и акваторията на Черно море от Одеса до Миколаив. “Така че Крим трябва да бъде освободен”, казва Ходжес.

Украински удари по военни обекти в Крим, например, по базата на руския флот в Севастопол, авиобазата в Саки, по логистиката в Джанкой, са реални, ако Западът ще предостави на Украйна високоточно далекобойно оръжие, което ще направи пребиваването на руснаците в Крим на непоносимо. “Украйна може да удари и по Керченския мост и да изолира Крим, – споделя Бен Ходжес. – Този сценарий може да се реализира в края на лятото, но без западно оръжие с далечен обсег на действие той е малко вероятен”.(УВести)