Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Нафтогаз

РУСИЯ ДА ПЛАТИ НА УКРАИНСКАТА КОМПАНИЯ “НАФТОГАЗ” $5 МЛРД., РЕШИ ХАГА

Киев, 14 април 2023.- Арбитражният съд в Хага реши Русия да плати на украинското дружество “Нафтогаз” $5 млрд. като компенсация за анексирането на полуостров Крим през 2014 г, съобщиха от “Нафтогаз” вчера.

“Загубихме сондажни платформи, газопроводи, собствен флот и дамниситративни сгради”, подчертава се в съобщението.

“Нафтогаз” допълва, че ако Москва не изпълни решението на съда, съгласно Нюйоркската конвенция от 1958 г. дружеството има правото да започне процес за признаване и допускане на принудително изпълнение на решението на териториите на държави, където има руски активи.

Олексий Чернишов

Предявените през септември 2017 г. претенции против Русия бяха за $10 млрд.. Измежду загубеното от “Нафтогаз” бяха посочени производствените мощности на дъщерната му компания “Черноморнефтегаз”, природният газ в подземното газохранилище в Крим, а така също и активи други на дъщерни компании на “Нафтогаз”.

Главният изпълнителен директор на “Нафтогаз” Олексий Чернишов, който е в това дружество от 2022 г., описа решението от сряда на Арбитражния трибунал в Хага към Постоянния арбитражен съд като “ключова победа на енергийния фронт” и каза, че очаква още решения в полза на Украйна.

Същевременно, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че експертите проучват решението на съда и ще решат, какви мерки да предприемат.(УВести)