Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТНОВО ЗАЛЯХА ТАРАС ШЕВЧЕНКО С БОЯ

София, 13 април 2023.- Посолството на Украйна в България излезе с изявление, в което остро осъжда поредния вандалски акт против паметника на Тарас Шевченко в центъра на София.

В условията на агресивна война на Русия срещу Украйна, геноцид срещу украинския народ, ние разглеждаме този брутален инцидент като още един опит за унищожаване на украинското културно наследство тук.

Посолството на Украйна се обръща към компетентните органи в България и настоява да се проведе разследване и поръчителите и извършителите на това престъпление да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Тарас Шевченко и неговото творчество оказват съществено влияние върху формирането на литературните традиции в България през ХІХ в. и поставят солидна основа на украинско-българския културен и литературен обмен.

Паметникът на Шевченко в София, официално открит през 2016 г., е и ще остане символично място на единение на украинци и техните български приятели.

Посолството на Украйна в Република България изказва своята благодарност на българския народ за всестранната подкрепа на украинците и Украйна в борбата им за свобода и независимост, четем в декларацията на украинското посолство.

Предишният път Тарас Шевченко е бил залят около 01 февруари т.г., когато Народното събрание прие декларация, с която Голодоморът в Украйна през 1932-1933 гг. се признава за геноцид на украинския наред. Вандалите, разбира се, не са били намерени.(УВести)

Нашият коментар:

В края на деня столичната община прояви бърза реакция и паметникът е бил почистен, за което украинското посолство и украинската диаспора изразиха искрена благодарност.

Още по темата:

В СТОЛИЦАТА ВАРВАРИ-РУСОФИЛИ ЗАЛЯХА ТАРАС ШЕВЧЕНКО С ЧЕРВЕНА БОЯ

ТАРАС ШЕВЧЕНКО Е АПОСТОЛЪТ НА УКРАИНСКАТА СВОБОДА