Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПАДЪТ ЩЕ ПРЕДОСТАВЯТ НА УКРАЙНА $115 МЛРД. ДЪЛГОСРОЧНА ПОМОЩ

Киев, 13 април 2023.- Украйна ще получи международна дългосрочна финансова помощ размер на  $115 млрд., заяви украинският премиер Денис Шмигал, който се намира с визита в Канада и САЩ.

Денис Шмигал

Той участва в “кръгла маса”, организирана в централата на Световната банка, и сподели, че мобилизирането на ресурси за възстановяване на Украйна е една от главните теми на посещение му във Вашингтон. “Помощта от $115 млрд. не просто ще осигури нашата финансова стабилност, но и ще изпрати ясен сигнал към Москва – съюзниците на Украйна ще ни поддържат толкова дълго, колкото се наложи, до пълната победа”, подчерта пан Денис.

Започваме възстановяването още сега, продължи премиерът. За проекти за бързото възстановяване на страната тази година ще са нужни $14 млрд. долара. Водим преговори с партньорите ни за привличане на необходимите средства още това лято, така ще можем да изпълним всички задачи в петте приоритетни отрасъла за възстановяване.

Вчера от Световната банка съобщиха, че отпускат $200 млн. за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна, където загубите от руските ракетни удари възлизат на $11 млрд., и $132 млн. за подпомагане на украинското селско стопанство.

Кристалина Георгиева

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева каза, че Украйна е извършила забележителна работа във възстановяването на унищожени от Русия енергийни съоръжения, като в същото време страната като цяло и бизнесът продължават да функционират. Украйна се представя много добре, каза Георгиева, и точно затова украинците имат доверие, страната има доверието на международната общност.

СБ, ЕК и официален Киев изчислиха, че за възстановяването на Украйна ще са необходими $411 млрд. и то за десетилетие напред. Киев настоява за тази цел да бъдат конфискувани руски активи в чужбина. Но Западът засега се въздържа от тази крачка, като търси съответния правен механизъм на изземване на парите на Централната руска банка в чужбина.

През 2022 г. БВП на Украйна е паднал с 30%.

През м.г. САЩ са предоставили на Украйна почти $50 млрд., в т.ч. $23 млрд. за подкрепа на бюджета.(УВести)