Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КАК ПУТИН ВКАРА РУСИЯ ОТ ВИСША ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ЛИГА ВЪВ ВТОРА ГЛУХА

Русия се азиатизира с бързи темпове и, всъщност, вече представлява една азиатизирана страна с малък европейски анклав

София, 11 април 2023.- Русия като цяло и Пу Тин в частност имаха перфектни отношения със Запада, споделя във Фейсбук проф. Николай Слатински – един от най-добрите в България експерти по сигурността..

проф. Николай Слатински

Западът си плащаше като поп, плащаше си абсолютно коректно, сега и веднага, незабавно и безотложно, честно и почтено за удоволствието да използва руските енергийни ресурси. В огромни количества течаха в едната посока нефт и газ, в другата посока – евро и долари. Руските висши политици, висши чекисти, висши военни, висши полицаи, олигарси, милиардери, обикновени милионери, нормални богаташи и просто богати хора изкупуваха западното недвижимо и движимо имущество, акции от каквито компании си поискат и политици от каквито партии си пожелаят. Техните деца, съпруги – законни и незаконни, любовници и най-редови наложници живееха на Запад или поне ежемесечно ходеха на шопинг там. Поне няколко града на Запад се наместваха и нареждаха сред най-многочислените по брой руснаци градове в света, включвайки и самите руски градове в тази статистика.

Всъщност Западът поддържаше материалното благосъстояние на Русия и тя се чувстваше добре въпреки колосалното социално разслоение в обществото и неистовото ограбване на 95% от руснаците от 5% суперпрезадоволена прослойка.

В същото време Китай се просмукваше през границите на Русия, превземаше малките и малко по-големите, та дори и средните руски бизнеси, изкупуваше с прекалено дълго отложено, често забавено и понякога забравено плащане нефт, газ, цветни и черни метали, дървесина, месо, риба, алкохол, цигари и то на все по-ниски цени.

Там, където е националното богатство на Русия – средната и средно-източната и източна част, от едната страна на границата има 10 млн. руснаци, а от другата страна – 1 млрд. китайци.

Глубинная Россия…

В своята стратегия «Стогодишният маратон» (съгласно която Китай трябва до 2049 г., т.е. към стогодишнината от провъзгласяването на КНР, да стане не велика сила, а Великата сила), на Русия е отредено място на суровинен придатък, на по-малка сестра, която Китай ще използва като военен санитарен кордон между себе си и Запада, но и като красива девица с фриволно поведение, която може да съблазнява Запада, за да отслабва неговата концентрация и отвлича вниманието му (вероятно и която Китай да дава за ползване от Запада с по-интимна цел, а тя, докато прави любов със Запада, да научава и донася на Китай западните технологични секрети и силови намерения).

Няма по-голяма, катастрофична и апокалиптична опасност за националната сигурност и териториална цялост на Русия от Китай!

Да помислим сега ако в Кремъл беше не социопат с мегаломански амбиции и диктаторски нагон, какви трябваха да бъдат стратегическите приоритети на Русия?

Естествено:

– мирни, взаимноизгодни, партньорски, кооперативни отношения със Запада на принципа “Приятелството си е приятелство, нефтът и газът са с пари”; и

– многопосочно, прецизно калкулирано, внимателно дозирано и изключително бдително сдържане на Китай, който превъзхожда Русия и като БВП, и като военна мощ, и като човешки ресурси, и като финансов потенциал, но за разлика от Запада има откровени териториални претенции спрямо Русия, не я смята за равностоен партньор, извършва демографска експанзия срещу нея (да го подчертая – руснаците отиват на Запад, а не западняците в Русия; китайците отиват в Русия, а не руснаците в Китай) и се стреми да сложи ръка върху руските енергийни и индустриални суровини – ако не буквално, то ценово.

Вместо това, Пу Тин реши да влезе във война със Запада на територията на Украйна, сплоти Запада, укрепи и разшири НАТО, показа се като несъстоятелна военна сила, срина руската икономика, разпердушини руските финанси и снижи осезаемо за 14 месеца стандарта на живот на средния руснак.

Другарят Си и Пу Тин

В същото време, Пу Тин превърна Русия във васал на Китай, в call-girl за похотливостта на Китай; лично Пу Тин се унижава пред Другаря Си; за първи път от поне две, ако не и три столетия Русия е младши партньор, второстепенен при това псевдосъюзник в някакви далеч от равнополезни отношения; Китай получи колосални отстъпки в цените на всичко, което той смуче, шмърка, бозае и цица от Русия.

Русия се азиатизира с бързи темпове и всъщност вече представлява една азиатизирана страна с малък европейски анклав. В огромното азиатизираното туловище на динозавъра Русия на Пу Тин, живеят 20% от руснаците и там се намира 80% от руската територия, докато в главицата на динозавъра, в малкия европейски анклав живеят 80% от руснаците върху едва 20% от руската територия.

Подобен асиметричен азиатизиран динозавър не може да е жизнеспособен, той е безкрайно неустойчив и малката главица не е в състояние да контролира и координира тромавото, архаично, изпаднало в ступор, доставящо основно пушечно месо динозавърско туловище.

Русия е страна-цивилизация, пише в новата външнополитическа доктрина на Москва

Ако някой перфиден, зловещ, циничен и болен от патологична русофобия враг на Русия искаше да я маргинализира, обезличи, изтощи и превърне в посмешище, той щеше именно това да посъветва Пу Тин, което Пу Тин направи.

Всъщност, ако за миг забравим, че Украйна плаща кървава цена както за безумията на Русия, така и заради мъчително, прекалено бавно излизащия от зоната на комфортното си самодоволство Запад, то в геостратегическата тъпота и геополитическата кокоша слепота на Пу Тин има нещо много полезно за Света, за Запада, за Европа и за Русия (да, и за Русия). А то е, че ще стане безпощадно ясно, че Русия не може да съществува като чудовището, в каквото я превърна четвъртвековната безконтролна и параноична власт на Пу Тин.

След Пу Тин и претърпяла военно поражение във войната срещу Запада, в която Украйна се сражава за себе си, за Европа, за Запада и за Света на демокрацията, Русия ще се промени.

Русия не може да не се промени. Ако иска да я има.

В момента съществуването на Русия на Пу Тин е на зашеметена, озлобена, комплексирана и шизофренична държава с тумор в главния си мозък. Подобна карикатура на държава, такава гротеска на държава е нежизнеспособна. Всеки вариант пред Русия след Пу Тин е по-добър от сегашния, защото няма нищо по-лошо, нищо по-вредно, нищо по-опасно и нищо по-нечовешко за Русия от властта на Пу Тин.

На Русия й предстои тежка химиотерапия.

На Русия й предстои мъчително пробуждане от великоруския шовинистичен, имперски, агресивен и милитаристичен сън.

На Русия й предстои разтърсващо като вълна от шокови конвулсии опомняне.

На Русия й предстои болезнен, но спасителен катарзис.

Нищо от това, за което току-що написах, на Русия няма да й се размине.

Русия си го заслужава. Но Русия го и заслужава. Защото Русия може да поеме по различен път. По европейски път. По демократичен път. По цивилизован път. По единствено полезния и животоспасяващ за нея път.

Казвам “Русия може”, но дали Русия наистина може, животът й след Пу Тин ще го покаже. За “може” може и да спорим, но за “трябва”, мисля си, не трябва да спорим. Или най-малкото – на мен не ми се спори. Защото съм категорично убеден, че трябва. И си позволявам да се надявам, че може.

Забележка:

Заглавието е на “УВести”. Оригиналното заглавие на автора е: “Геостратегическата тъпота и геополитическата кокоша слепота на Пу Тин”