Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС ФОНДАЦИЯТА “SAVE UKRAINE” ВЪРНА ОЩЕ 24 УКРАИНЧЕТА

Киев, 10 април 2-23.- Днес благотворителната фондация “Save Ukraine”, чийто президент е Микола Кулеба, успя да върне в Украйна още 24 деца, незаконно закарани от окупаторите в Русия.

Микола Кулеба – “Save Ukraine”

Те са от Херсон и са били посрещнати от Олександр Проскурин – началник на Херсонската областна военна администрация. Пан Олександр е връчил на децата по един таблет и лаптоп, за да могат да учат онлайн. Градът е под постоянен ракетен обстрел и малчугани не ходят на училище, а учат дистанционно.

Волонтерите от “Save Ukraine” казват, че тази спасителна мисия е била една от най-трудните и се е наложило да положат невероятни усилия.

Преди децата да бъдат върнати, руските спецслужби са разпитвали всяко от тях по няколко часа, а после са ги принудили да участват в пропагандистко шоу за кремълски медии.

През миналата седмица Русия върна 31 украинчета, прекарали половин година в руския детски ГУЛАГ в различни градове, където са били подлагани на тормоз и насилие.

Официален Киев твърди, че Русия е отвлякла над 19,5 хил. наши деца.

След като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за отвличате на деца, което се смята да военно престъпление, Москва започна на малки групи да ни ги връща.(УВести)

Видеорепортаж от посрещането в Херсон:

Още по темата:

ВЪРНАТИТЕ ВЧЕРА ОТ РУСКИЯ “ЛЕТЕН ГУЛАГ” УКРАИНЧЕТА РАЗКАЗВАТ ЗА ПОБОИ И ТОРМОЗ