Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ СИРСКИЙ: “ВАГНЕРОВЦИТЕ” СА ИЗТОЩЕНИ, ОТБРАНАТА НА БАХМУТ НЕ СПИРА

Киев, 10 април 2023.- “Вагнеровците” са изтощени, затова в района на Бахмут руското командване задейства спецназ и десантни части, заяви генерал-полковник Олександр Сирский – командващ на Сухопътните войски и Източната ни групировка. Там врагът е прибегнал към “сирийска тактика” на изпепелена земя – градът тотално се разрушава с артилерия. Ситуацията е сложна, но контролируема – тази фраза се използва, когато боевете са особено ожесточени.

Генерал-полковник Сирский

Вчера генерал Сирский е посетил фронта в Бахмут и се е срещнал с командири на нашите части, които отбраняват това населено място. В краткото съобщение на пресслужбата на Източната групировка четем, че “командващият е взел необходимите решения и е поставил определени задачи на частите ни там”. Вероятно, това означава, че отбраната на бахмутското направление ще продължи, като целта е изтощаване на руснаците, докато атмосферните условия и най-вече концентрацията на въоръженията, боеприпасите и войските ни, преминали подготовка както в чужбина, така и вътре в страната не позволят на Въоръжените сили на Украйна да тръгнат в настъпление. Експертът Роман Свитан – полковник, летец-инструктор, смята, че до три-четири седмица ще имаме 400 хил. групировка, подготвена да пробива фронта. От тях 100 хил. ще бъдат в авангарда като ударна сила, а останалите ще пазят фланговете.

В Бахмут генерал Сирский се е срещнал и с група редови бойци от Сухопътните войски, Десантно-щурмовите войски и териториалната отбрана и връчи награди, подаръци и парични премии.

Според западните анализатори, врагът с големи загуби, но постепенно превзема онова, което е останало от някога красив и зелен 70-хиляден Бахмут. Вървят ожесточени улични сражения, включително в централната част. Но украинците не са обкръжени, има пътища, по които те получават боеприпаси, храна, вода и, както е казал президентът Володимир Зеленский, когато ситуацията ще стане много критична, ще се оттеглим.

Днес е 411-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: 178820 (+670 за един ден), самолети – 307, хеликоптери – 292, танкове – 3637, БМП – 7028, артилерийски системи – 2750, средства за ПВО – 282, ракетни системи за залпов огън – 534, автомобили – 5607, дронове – 2323.(УВести)