Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ НЕ УСПЯ ДА НИ УМОРИ ОТ СТУД ТАЗИ ЗИМА, РЕЖИМ НА ТОКА ВЕЧЕ НЯМА, ДОРИ ЩЕ ГО ИЗНАСЯМЕ

Киев, 09 април 2023.- За първи път от шест месеца насам Украйна вече може и да изнася електроенергия, режим на тока вече няма.

Герман Галушченко

Това заяви министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко.

На 10 октомври м.г. Русия започна целенасочени ракетни и дронови удари по енергийната инфраструктура на Украйна, което доведе до прекъсвания на електроснабдяването и режим на тока.

“Бяхме принудени да спрем износа на електроенергия, но сега отново ще може да продава излишната си енергия”, – каза пан Герман. Но приоритетът остава, все пак, местните потребители.

Украинската енергийна система вече два месеца произвежда допълнителни мощности. “Най-трудната зима е зад нас, – сподели министърът. – Износът ще ни позволи да привлечем допълнителни финансови средства за възстановяването на разрушената и повредена енергийна инфраструктура”.

Галушченко отбеляза самопожертвователната работа на украинските енергетици на всички нива и благодари международните партньори за помощта им – пари, трансформатори, генератори, съвети.

Киев по време на режима на тока

От “Укренерго”, все пак, са предпазливи – руските удари могат да продължат. Досега Русия изстреля на нашата енергийна инфраструктура над 1200 ракети и дрона. Според украинските експерти, тези руски атаки са най-големия опит за унищожаване на енергийната система на една европейска държава. В градовете в Украйна тази зима граждани трябваше да използват така наречените “Пункти незламності” (“Пунктове на непоколебимост”), за да се стоплят и да си заредят телефоните.

Киев постепенно си възвръща предвоенния вид

В Украйна няма нито една ТЕЦ или ВЕЦ, неповредени в резултат на руските удари. А най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ със шест реактора по 1000 мегавата от март м.г. е окупирана от врага.

Целта е Киев чрез износ на електроенергия за ЕС да спечели 1,5 млрд. евро – средства, необходими както за възстановяване повреденото, така и за подготовка към следващия зимен сезон.(УВести)