Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ: РУСИЯ ИЗБРА ДА СЕ ВЪРНЕ КЪМ ГОДИНИТЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА

София, 09 април 2023.- Русия избра да се върне към годините на Втората световна война, написа българският писател Георги Господинов (55 г.) в свой материал, публикуван от британското издание “Гардиън”, отбелязва “Свободна Европа“.

Текстът засяга война в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г. Думите на автора за избора на Русия са препратка към последния му роман “Времеубежище”, в който всяка нация иска да проведе референдум за миналото, тъй като “усещането за “дефицит на бъдеще” е твърде силно.

Според автора преди година на 24 февруари, когато нападна Украйна, Русия избра да се върне към годините на Втората световна война, когато за последно се е радвала на признанието на света, “готов да забрави Сталин, ГУЛАГ, Голодомора и жестокостите на съветската система”.

Господинов пише още, че “в България днес проруската пропаганда работи лесно на различни нива”.

“От чувството на благодарност към двукратните ни освободители (и, както се оказва, двукратните ни поробители), през преклонението пред руската култура (сякаш Путин и Чехов са братя близнаци), до изявленията на високопоставени политици, които отказват да застанат недвусмислено на страната на жертвата”.

Книгата “Времеубежище” донесе на Георги Господинов номинация за награда “Букър” в средата на март. Това е най-престижната международна награда, давана за конкретна творба. Така той стана първият български писател с такава номинация.

За “Времеубежище” Георги Господинов получи и престижната награда “Премио Стрега Еуропео” и така стана първият писател от Източна Европа с това отличие, напомня “Свободна Европа”.