Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪРНАТИТЕ ВЧЕРА ОТ РУСКИЯ “ЛЕТЕН ГУЛАГ” УКРАИНЧЕТА РАЗКАЗВАТ ЗА ПОБОИ И ТОРМОЗ

Киев, 09 април 2023.- Вчера Украйна е успяла да върне 31 деца, които са били изведени от окупаторите Херсонска и Харковска област. Това съобщиха от благотворителната фондация “Збережіть Україну” (“Спасете Украйна”).

Микола Кулеба

“Децата, които бяха отвлечени от руснаците, най-накрая са у дома. Те вече са в безопасност. След няколко месеца раздяла те ще се срещнат със семействата си”, написа във Фейсбук ръководителят на фондацията Микола Кулеба – обществен деец, бивш упълномощен по правата на децата у нас.

Именно заради многото случаи на незаконно депортиране на деца Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и Мария Лвова-Белова – руска упълномощена по правата на децата, която де-факто ръководи извеждането на украинчета.

Москва, разбира се, отрича обвиненията за тези действия, които се определят като военни престъпления.

Това е петата спасителна мисия на фондацията, уточни Кулеба на пресконференция, цитиран от украинските медии. Пан Микола каза още, че родителите, които искат да върнат децата си, са изправени пред дълги и многократни разпити от ФСБ (бивша КГБ). Той отбеляза, че с всяка мисия натискът от страна на руските сили за сигурност се увеличава.

“Московците са осъзнали, че всяко върнато дете е недвусмислено доказателство за техните престъпления”, подчерта Кулеба.

“Постоянно ни местиха от един град в друг, тормозеха ни, караха ни да пеем руски химн”, разказва това спасено момче.

Той каза, че се очаква още 31 деца трябва да се върнат в страната. В един от случаите, например, бабата, която е трябвало да вземе две от тях, е починала. В момента решаваме този казус, сподели Кулеба.

Според него, руснаците държат децата зад ограда и позволявали на родителите да влизат в обекта само поединично с камери.

“Всички деца, които се върнаха, казват, че никой не се е опитал по никакъв начин да намери родителите им. Търсихме тези деца и беше много трудно, защото има такива, при които за пет месеца са сменени пет различни места на пребиваване – те са били хвърляни от един лагер в друг”, каза още той. По думите му, има много доказателства за това, какво става с тези деца там.

По-рано фондация “Спасете Украйна” върна 17 деца, които са били отведени от окупираните територии уж в летен лагер в Крим, където са били държани в продължение на шест месеца.

Едно от тя – 16-годишният Виталий, описва условията, в които са живели, по-конкретно, за телесните наказания, налагани на деца с проукраински възгледи. Момчето твърди, че в лагера “Мечта” в Евпатория децата са били бити с железни пръти, държани са в мазето по няколко часа, принуждавани са да пеят руския химн и да издигат руското знаме. В стаите, където са държани, не е имало светлина.

По-късно изданието “Инсайдър” идентифицира служителя на реда, който е сплашвал и използвал насилие срещу изведените украински деца. Според публикацията, това е Валерий Астахов – бивш офицер от бившите украински специалисти части “Беркут” (от времето на Виктор Янукович и Майдана). След като избяга от Украйна насилникът е приет на работа в руското МВР.

Според официален Киев, Русия е отвлякла 19,5 хил. украински деца, но тези данни са приблизителни.(УВести)

Още по темата:

ОТ ДНЕС ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА МРЪДНЕ ОТ МОСКОВИЯ, В ЧУЖБИНА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН

ОБРАТНОТО БРОЕНЕ Е ЗАПОЧНАЛО. ПУТИН Е ОБРЕЧЕН!