Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИЗТИЧАНЕТО НА СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТИ НЯМА ДА ОТКАЖЕ УКРАЙНА ОТ ПРОЛЕТНОТО НАСТЪПЛЕНИЕ

Киев, 08 април 2023.- Секретни документи, съдържащи сведения за плановете на САЩ и НАТО да помогнат на Украйна да се подготви за пролетна офанзива на фронта, се появиха в социалните мрежи, съобщи електронното издание “Сега“, като се позовава на “New York Times”.

От Пентагона заявиха, че в момента оценяват съобщенията за пробив в сигурността. “Запознати сме със съобщенията за публикации в социалните медии и разглеждаме въпроса”, каза Сабрина Сингх от пресслужбата на ведомството.

Документите са били разпространени в Twitter и Telegram и, според съобщенията, съдържат диаграми и подробности за доставките на оръжия, числеността на батальоните и друга чувствителна информация.

Информацията в документите е от преди 5 седмици, като последната е от 1 март, се казва в съобщенията.

В един от документите се обобщават графиците за обучение на 12 украински бойни бригади и се казва, че девет от тях се обучават от силите на САЩ и НАТО и се нуждаят от 250 танка и над 350 механизирани превозни средства.

Документите – поне един от които е с гриф “строго секретно”, са били разпространени по проруските правителствени канали, посочва вестникът.

Информацията в документите също така съдържа подробна информация за разходните норми за боеприпаси, намиращи се под контрола на украинската армия, включително за ракетните системи HIMARS – произведени в САЩ артилерийски ракетни системи, които са доказали своята висока ефективност срещу руските сили, допълва вестникът.

В информацията се цитират военни анализатори, които предупреждават, че някои документи са били цитирани от руснаците погрешно, например в един от документите се завишават загубите на украинските войски и се свеждат до минимум руските загуби на бойното поле.

Украйна трябва да изчака резултатите от разследването на Пентагона за предполагаемото изтичане на секретни документи за готвената контраофанзива, но си струва да припомним, че най-успешните специални операции на руските специални служби през последните десетилетия бяха фотошопирани. Това е заявил Андрий Юсов, представител на Главното разузнавателно управление на украинското военно министерство, цитиран от “Цензор.Нет”.

“От предварителния анализ на тези материали виждаме изкривени цифри за загубите и от двете страни, виждаме част от информацията, ясно събрана от открити източници“, отбелязал е Юсов. Според него украинското общество не трябва да се притеснява от тази ситуация. “Ще има контранастъпление и противникът наистина ще види и усети основните планове на бойното поле“, уверил е представителят на ГРУ на Украйна.

Според него, решението за контранастъпление ще бъде взето от висшето военно ръководство на Украйна, а кръгът от лица, които са информирани за плановете, е максимално стеснен.

“За планове, свързани с пролетното ни настъпление, знаят не повече от пет души”, заяви Олексий Данилов – секретар на Националната сигурност и отбрана на Украйна.

Някои руски експерти и милитари блогъри се опасяват, че “обнародването” на тези чувствителни сведения може да бъде част от информационната война, по-точно, да представлява дезинформация.(УВести)