Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НИКОЛАЙ ГОГОЛ И УКРАИНОФОБ МИХАИЛ БУЛГАКОВ СА ДВЕ АБСОЛЮТНО РАЗЛИЧНИ ИСТОРИИ

Киев, 06 април 2023.- Николай Гогол (Микола Яновський – 1809-1852) е украинец, роден в Полтавска губерния, решил да служи на империята. Той е с раздвоена идентичност, поради което животът му е една трагедия. Същевременно Михаил Булгаков (1891-1940), роден в Киев, създава лъжлива пропагандистка визия на белогвардейския Киев, твърди Вира Агеева – литературовед, доктор на филологически науки, в интервю пред “Главком”.

Николай Гогол

Според нея, Гогол е украински писател, писал на руски език и вярвал в големи имперски наративи. А с пет години по-младият от него Тарас Шевченко (1814-1861), който по същото време е живял и творил в Санкт-Петербург, е направил друг избор, въпреки че е многократно е бил подканван да пише на руски: “Талантлив си, защо пишеш на този мъртъв език?”, казвали са му. На което Шевченко е отговарял: “Буде з мене, поки живу, І мертвого слова” (“Стига ми е докато съм жив, И мъртвото слово”).

Ако Тарас Шевченко беше направил друг избор, не че нямаше да има Украйна, но щеше да ни бъде по-сложно, смята д-р Агеева.

А сега за Гогол. Той е обичал Украйна и никога не е бил украинофоб. Всичко, написано от него с украинска тематика, е написано с любов. Което не можем да кажем за “Ревизор” или “Мъртви души”, например, където е отразена руска действителност.

Михаил Булгаков

Докато Булгаков е бил украинофоб. Затова неговият музей в Киев трябва да бъде закрит. За мен е знаков неговият разказ “Аз убих”. В тази творба главният герой лекар, а Булгаков също е бил лекар, разказва, как се е срещнал с ранен офицер от армията на Симон Петлюра – премиер на Украйна, воювала против Червената  армия, и този доктор до такава степен ненавижда украинеца – пациента си, че накрая го убива и се гордее с това. В своята “Бялата гвардия” Булгаков оплюва имена, които за нас са много важни за нас – Винниченко и Петлюра, ръководители на Украинската Народна Република (1918-1920 гг.), казва Вира Агеева.

Затова, според нея, музей на Булгаков не трябва да има в Киев, още повече, че улицата “Симон Петлюра” се намира наблизо. Тя е учудена, че в рамките на дерусификацията на Украйна някои наши интелектуалци протестират, как така, Киев – и без Булгаков, който уж е обичал “града” и го е “прославил”.(УВести)

Къща-музей на Михаил Булгаков в Киев на ул.”Андриивский узвиз”, №13

Още по темата:

НИКОЛАЙ ГОГОЛ КЪМ МАКСИМОВИЧ: ОСТАВЕТЕ НАЙ-СЕТНЕ ТАЗИ КАЦАПИЯ!