Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕКИТЕ ЗАГУБИ ОТ ВОЙНАТА НАДХВЪРЛЯТ 2/3 ОТ ПРЕДВОЕННИЯ БВП НА УКРАЙНА

Киев, 05 април 2023.- Преките загуби на материалните активи и инфраструктурата на Украйна в резултат на руското нахлуване възлизат на $140 млрд., което представлява 2/3 от БВП на страната ни преди войната.

Това сподели Сергий Николайчук – заместник-председател на Националната банка на Украйна, в интервю за изданието Obserwator Finansowy.

“Да, числата са драматични, но икономиката ни е жива, – каза той. – Виждаме, как тя се адаптира към нови условия и през тази година очакваме незначителен, но все пак растеж на БВП с 0,3%”.

Според пан Сергий, през 2022 г. БВП на Украйна е паднал с 30%, но е можело да бъде още по-зле, ако не беше способността на бизнеса и обществото ни да се адаптират към реалността.

За съжаление, през последното тримесечие на м.г. поради руските удари по нашата енергийна инфраструктура Украйна се сблъска с допълнителни предизвикателства и това повлия върху нашата икономика. Държавния статистически комитет отбелязва, че промишленото производство се е сринало с 37%.

В интервюто си Сергий Николайчук наблегна върху още един аспект – 8 млн. украинци са станали бежанци, сред тях има много хора в работоспособна възраст и с надлежно образование. Според данните на ООН, в момента в чужбина се намират 5 млн. наши граждани.(УВести)

Нашата справка:

На освободени територии вече работят почти 14 хил. предприятия, съобщават от администрацията на президента на Украйна.

В Херсонска, Харкивска, Чернигивска, Сумска и Киевска области са се завърнали 1 млн. души.