Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИТАЙ НЕ ПОДКРЕПЯ РУСИЯ ВЪВ ВОЙНАТА Й ПРОТИВ УКРАЙНА, А “БЕЗКРАЙНА ДРУЖБА” Е САМО РЕТОРИКА

Киев, 05 април 2023.- Не е вярно, че Китай подкрепя Русия във войната й против Украйна, заяви пред “Ню Йорк Таймс” Фу Цонг – посланик на Пекин в Европейския съюз.

Фу Цонг – посланик в ЕС

Който твърди обратното, неправилно тълкува “безкрайна” дружба или отношения между Китай и Русия.

Така Фу Цонг е отговорил на въпрос, как да се разбират думите за “безкрайна” дружба, влезли в съвместна декларация, подписана от Си Дзинпин и Владимир Путин три седмици преди руското нахлуване в Украйна.

“Безкрайна” означава без ограничения – това не е нищо друго, освен реторика, уточни посланикът и подчерта, че Китай не предоставя военна помощ на Русия, не признава анексията на украинските територии, в частност, Крим и част от Донбас.

Защо официален Пекин не осъди руската инвазия? Защото разбира посланията на Москва за “отбранителна война” против претенциите на НАТО и защото китайското правителство смята, че “първопричините са много по-сложни”, отколкото твърдят някои западни лидери.

Володимир Зеленский и
Джо Байдън в Киев

А това, че Си Дзинпин все още не се е обадил на Володимир Зеленский, не е толкова важно. Според Фу Цонг, Пекин и Киев често общуват на по-ниско ниво. “Знам, че хората са зациклени върху президентско обаждане, – заяви посланикът. – Но това, че президентът Си не разговаря със Зеленский, не означава, че Китай е на страната на Русия по украинския въпрос”.

Предстои посещение на президента на Франция Франсоа Макрон и Урсула фон дел Лаен – председател на Европейската комисия, в Китай. Експертите смятат, че този тандем ще се постарае да убеди другаря Си да притисне Кремъл  и Русия да се оттегли от Украйна в замяна на засилване на търговско-икономически отношения между Китай и ЕС и възстановяване на международния правов ред.(УВести)