Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗЕЛЕНСКИЙ ПОЗДРАВИ ФИНЛАНДИЯ С ЧЛЕНСТВОТО Й В НАТО. ИСКА СЪЩОТО ЗА УКРАЙНА

Киев, 05 април 2023.- Володимир Зеленский поздрави президента на Финландия Саули Ниинистьо с членството на страната му в НАТО.

Володимир Зеленский

“В условия на руската агресия алиансът е единствената ефективна гаранция за сигурността в региона”, – заяви украинският президент. Той пожела и Украйна толкова бързо да бъде приета в НАТО, както Хелзинки. И изрази надеждата, че срещата на върху на блока във Вилнюс, насрочена за 11-12 юли т.г., ще бъде конструктивна за украинския народ.

Същевременно нашият премиер Денис Шмигал каза, че вярва, че Финландия ще подкрепи Украйна, когато дойде време за приемането ни в НАТО.

Вчера Финландия стана 31-я член на алианса и нейното знаме бе издигнато в централата на пакта. Навръх 74-та годишнина от подписването на Северноатлантическия договор финландският външен министър Пека Хаависто парафира документа за присъединяването на страната му и го връчи на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен (на снимката горе).

“Не искаме други да казват, какво можем и трябва да направим”, каза финландският президент Саули Ниинистьо. Той посочи, че Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, в която Финландия не желае да бъде.

Така Кремъл постигна обратното – вместо неразширяване на НАТО и връщането му към 1997 г., сега дължината на границата на Русия със страните-членки на НАТО се увеличи с 1340 км.

Ще припомним, че Финландия и Швеция следваха политика на неприсъединяване, но след инвазията в Украйна м.г. те решиха да се присъединят към НАТО. За съжаление, членството на Швеция се блокира най-вече от Турция, която е против на шведската територия да се намират представители та Кюрдската работническа партия – враг на официална Анкара.

“Членството в НАТО ще направи Финландия по-безопасна, а НАТО – по-силно”, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Отбелязва се, че нахлуването на Русия в Украйна предизвика скок във финландското обществено мнение относно членството на страната им в НАТО, което се подкрепя от 80% финландците.(УВести)