Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЛЕБ КАРАКУЛОВ: ПУТИН ЖИВЕЕ В ИНФОРМАЦИОНЕН ВАКУУМ, НО НЯМА ИНДИКАЦИИ, ЧЕ НЕ Е ЗДРАВ

София, 05 април 2023.- Глеб Каракулов – високопоставен служител във Федералната служба за охрана (ФСО), който дезертира от Русия през 2022 г., дава рядка представа за параноичния начин на живот на руския президент Владимир Путин.

Глеб Каракулов

Част от разкритията му са за мрежа от тайни влакове, идентични офиси в различни градове, строга лична карантина и ескалиращи протоколи за сигурност.

В.”Гардиън”, на който се позовава българският сайт “Епицентър“, прави обзор на голямо интервю с Каракулов в разследващия уебсайт Център “Досие”, основан от бившия руски милиардер в изгнание Михаил Ходорковски. Бодигардът е пътувал много с Путин.

Иля Рождественски

Каракулов е на 36 години, капитан във ФСО – влиятелен орган, натоварен със защитата на най-високопоставените руски служители – президент и премиер. Той разкрива, че използваните по негово време мерки са имали за цел да прикрият местонахождението на руския президент, когото той описва като “патологично страхуващ се за живота си”. Служителят казва, че Путин използва влакове, защото “те не могат да се проследят по никакъв информационен ресурс”.

Руското разследващо издание “Проект” по-рано съобщи за съществуването на влак и на тайна ж.п. мрежа, включваща паралелни линии и гари в близост до резиденциите на Путин в националния парк “Валдай” в Ново Огарьово и до резиденцията му “Бочаров ручей” в черноморския курорт Сочи.

Каракулов е бил член на “полевия екип” на президентската дирекция за комуникации, която криптира съобщенията на висши руски служители. Той изглежда е най-високопоставеният служител на разузнаването, който дезертира в началото на войната на Русия против Украйна, уточнява “Гардиън”.

В интервюто Каракулов нарича Путин “военен престъпник” и казва на колегите си, че трябва да разкрият информация, която се крие от руската общественост.

“Руският президент е изгубил връзка със света. През последните няколко години той живее в информационен пашкул, прекарвайки по-голямата част от времето си в своите резиденции, които медиите много подходящо наричат бункери. Той патологично се страхува за живота си. Заобикаля се с непробиваема бариера от карантини и информационен вакуум. Цени единствено собствения си живот и живота на семейството и приятелите си”, обяснява дезертьорът.

Виртуална държава в държавата

Путин божество

Каракулов описва виртуална държава в държавата, която включва пожарникари, тестери на храни и други инженери, които са с Путин при пътуванията му в чужбина.

“Те го наричат Началника, боготворят го по всякакъв начин и винаги говорят за него само с тези думи”, казва той.

Каракулов също така описва, че е организирал тайни комуникации за Путин в самолети, хеликоптери, разкошни яхти и дори в бомбоубежище в руското посолство в Казахстан по време на посещението през октомври 2022 г., когато Каракулов в крайна сметка бяга в Турция, а оттам в неразкрита държава на Запад.

Той потвърди, че Путин разчита до голяма степен на информация на докладите, предоставени от службите му за сигурност. Руският президент не използва мобилен телефон или Интернет.

“Той получава информация само от най-близкото си обкръжение, което означава, че живее в информационен вакуум”, каза бившият охранител на руския президент.

Руският президент и специалната му карантина

Владимир Путин

Путин все още е под карантина и изисква от всички служители, работещи в една стая с него, също да преминат двуседмична карантина, което силно ограничава броя на хората, които имат личен контакт с него, става ясно от интервюто.

Каракулов заяви, че Путин използва идентични офиси в Санкт-Петербург, Сочи и Ново Огарьово и че тайните служби използват фалшиви кортежи и самолети-примамки, за да се преструват, че той заминава.

“Това е уловка, която на първо място обърква чуждите разузнавания, а на второ – предотвратява евентуални покушения против него”, каза той.

Каракулов заяви, че поведението и начинът на живот на Путин са се променили значително след избухването на COVID пандемията през 2020 г., когато президентът се е оттеглил от повечето пътувания и публични изяви.

“Той се е затворил от света. Възприемането на реалността от негова страна е изкривено”, казва още някога приближеният до руския президент руснак.

Интервюто не дава за други високопоставени служители или за подготовката на Путин за войната и за стратегията му.

Как е избягал високопоставеният служител на ФСО?

Глеб Каракулов описа рискованото си бягство на Запад по време на посещението на Путин в Казахстан. Тогава съпругата и дъщеря му тайно отлетели за Астана. Те отлагали дезертьорството няколко пъти до почти края на пътуването, когато Каракулов казал на колегите си, че се чувства зле, и след това избягал със семейството си на летището.

Според Центъра “Досие” местонахождението на Каракулов е неизвестно. В.”Гардиън” потвърди, че Каракулов е обявен за издирване в публичната база данни на руското вътрешно министерство за заподозрени в престъпления.

Той твърди, че се е противопоставял на войната в Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия на 24 февруари 2022 г., но е изчаквал да убеди съпругата си да избягат заедно като семейство. Мъжът заяви, че все още не е разговарял с родителите си, които са били привърженици на войната.

Макар строгият карантинен режим да подхранва слуховете, че Путин може да е сериозно болен и да се притеснява от усложнения от коронавирус, Глеб Каракулов заяви, че не е видял индикации, че Путин е в лошо здравословно състояние, пише “Епицентър”.

Още по темата:

Интервю на руски език със субтитри на английски с Глеб Каракулов може да видите ТУК.

Интервю на руски език на Олексий Тарасов с Иля Рождественски от Центъра “Досие”, направил интервю с Глеб Каракулов, може да видите на сайта на украинското Радио NV ТУК.