Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКАТА АРМИЯ ИЗВЪРШВА ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА, РЕШИ МС НА РУМЕН РАДЕВ

София, 04 април 2023.- Руската армия извършва системни военни престъпления в Украйна, четем в доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България, подготвен от българското министерство на отбраната и разпространен два дни след като приключиха предсрочните президентски избори.

Румен Радев
президент на РБ

Документът е одобрен, вчера, на 03 април, с решение на служебното правителство №253 и ще бъде внесен в Народното събрание. С него може да се запознаете на сайта на военното ведомство на България, а тук, според електронното издание “Сега“, се предлага най-важното.

“Започнатата в пълно нарушение на международното право неоправдана война в Украйна нанесе щети в особено големи размери върху всички сфери на социалния и икономическия живот. Руските въоръжени сили извършваха системни военни престъпления. Този пълномащабен въоръжен конфликт оказва значително отражение не само върху Украйна и региона, но и в глобален аспект”, пишат авторите на доклада от българското министерство на отбраната на България, като използват термина “конфликт”, а не “война”.

Според документа, войната е довела до разширяване на руската хибридна подривна дейност против държавите от НАТО и ЕС. “Целта на тези действия е насочена основно към: създаване на вътрешнополитическа дестабилизация и обществено противопоставяне; възпрепятстване на решения за укрепване на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал; намаляване на солидарността и подкрепата за Украйна и оказването на навременна и ефективна военна помощ; продължаване на зависимостта от руски енергийни доставки”, пише в доклада.

Веднага след това се посочва, че “Република България също беше обект на системни руски хибридни въздействия, включително и чрез едностранно прекъсване на газовите доставки, с цел оказване на влияние върху вземането на суверенни национални стратегически решения”.

Гълъб Донев – премиер на РБ

Докладът посочва руската военна агресия за най-непосредствената заплаха за мира и я категоризира, като пълно нарушение на международното право. Забелязва се засилено активизиране на руската подривна хибридна дейност, рискове за киберсигурността, използване на енергията за активно оръжие във военно-политическа кампания. Също тъка се отбелязват повишени рискове в Черно море, Кавказ, Молдова и Беларус.

Деструктивна роля изиграха индиректните опити от руска страна да създаде втора зона на нестабилност, възползвайки се от съществуващите на Балканите проблеми и противоречия, смятат авторите и натъртват, че в “Република Северна Македония конституционните промени се забавят, включително поради неотшумяващи антибългарски обществено-политически стереотипи”, което влияе негативно върху стартирането на преговори за присъединяване на страната към ЕС.

“Потенциалът за дестабилизиране на Босна и Херцеговина се запазва в резултат на сепаратистките инициативи на босненските сръбски лидери, подкрепяни от Кремъл. Силното руско влияние се запази и в Сърбия. Посредничеството и присъствието на международната общност в Косово останаха основен гарант за въздържане на Белград и Прищина от действия с негативно влияние върху регионалната стабилност. Запази се значението на операциите на НАТО и ЕС”, се казва още в доклада.

Димитър Стоянов –
министър на отбраната

Подкрепата за Украйна е заложена в официалният документ, като се посочва, че България е солидарна с Украйна и подкрепя нейните легитимни усилия и действия да се противопостави на руската военна агресия, включително и с предоставяне на военна помощ.

Главните изводи от доклада, посветени на българската армия, са свързани с нуждите за повишени изисквания към отбранителните способности на армията, поради фундаментално променената среда на сигурност. България трябва да бъде отговорен и ефективен съюзник в НАТО, заключва докладът.

Той представя няколко основни проблеми във Въоръжените сили на страната. Един от тях е недостигът на личен състав. Той е посочен като изключително висок, като некомплектът се е увеличил и е достигнал 19,7%. Отбелязва се, че най-сериозно е положението в Сухопътни войски, като нарушава способностите им на готовност. В допълнение се посочва и неуспехът да се засили интереса към кандидатите с повишеното възнаграждение. Окомплектоването на доброволния резерв е на крайно недостатъчно равнище, като са необходими адекватни мерки за окомплектоване с личен състав и усилия за повишаване на атрактивността на военната професия на пазара на труда, пише в документа.

Повишаващата се инфлация е също посочена като главен проблем. Тя влия допълнително на неспособността за окомплетоване, както и неспособността да се достигне до 2% разходи за отбрана от БВП. Докладът посочва, че в НАТО вече 2% се възприемат не като цел, а като основа за по-нататъшно нарастване на разходите за отбрана.

Посочени за реализиране като основни проекти на армията е:

– придобиване на 155 мм гаубици;

– ракетна система за залпов огън;

– нови трикоординатни радари;

– зенитно-ракетни комплекси;

– дистанционно управляеми системи, безпилотни летателни апарати и средства за противодействие на такива;

– системи за командване и управление;

– способности за киберотбрана;

– брегови противокорабни комплекси и подводници.

Тези неизпълнени проекти забавят жизненоважният процес на модернизация, пише в доклада.(УВести)

Още по темата:

БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО НЯМА ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА СЪС 155-мм СНАРЯДИ

ЕС: ВАЖНО Е СТРАНИ КАТО БЪЛГАРИЯ ДА НЕ БЛОКИРАТ ДРУГИ ЗА СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА