Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЗРИВЕНИЯТ РУСКИ ВОЕНКОР ФОМИН Е БИЛ ДРЕБНА РИБА ЗА УКРАИНСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ

София, 03 април 2023.- Вчера в Санкт-Петербург е бил взривен руски военен кореспондент Максим Фомин, известен още като Владлен Татарски.

Твърди се, че взривът е бил сложен в статуетка, връчена му от някаква млада жена. Допуска се, че експлозивът да е бил задействан дистанционно.

Максим Фомин

Телеграм каналът на Фомин е имал 560 хил. последователи. Самият автор се е радвал дълбоки връзки и с ЧВК “Вагнер”, и Кремъл, и с т.н. Донецка народна република и руските националисти, които доминират в руското информационно пространство от началото на войната против Украйна, уточнява Институтът за изследване на войната (ISW)

Вчерашният атентат в бар, свързан с “Вагнер” в Санкт-Петербург, може да разкрие допълнителни пукнатини между Кремъл и неговия вътрешен кръг. Фомин беше остър критик на руското военно командване и руското министерство на отбраната. Смъртта му бележи първото подобно убийство в Русия от началото на войната.

Традиционно, руски официални лица и пропагандисти обвиниха Украйна в организиране на тази “терористична атака”. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи Киев за виновен в убийството на Фомин и потупа по рамото руските блогъри за тяхното отразяване на войната. Тя дори пренебрегна това, че Фомин и други блогъри постоянно, повече от една година, са критикували именно руското военно министерство и руското външно такова.

Руската пропагандистка Тина Канделаки заяви, че Русия трябва да накаже терористите, вероятно, визирайки украинците, защото спомена, че в Украйна все още има ток, вода и канализация.

Маргарита Симонян – също кремълски пропагандист, повтори призивите на Канделаки за възмездие срещу Украйна.

Руски блогъри твърдят, че украински агенти вероятно са посещавали подобни събития на блогъри, като обвиняват за атаката украинските специални сили и подчертават провалите на руската ФСБ.

А днес и Националният антитерористичен комитет на Русия обвини украинските специални служби в организиране и реализиране на този атентат. Според комитета, виновен е и Фондът за борба с корупцията на Алексей Навалний. Съобщава се, че арестуваната във връзка с атентата Дария Трепова е активен привърженик на този Фонд.

Евгений Пригожин

Но Евгений Пригожин е на друго мнение Вчера той заяви, че няма да “обвинява киевския режим” за смъртта на Фомин, предполагайки, че украинските власти, всъщност, не са отговорни за станалото. Той намекна, че група радикали, които не са свързани с украинското правителство, може да е отговорна за подобни нападения.

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк смята, че смъртта на Фомин е резултат от вътрешни борби и политическа конкуренция между различни руски фигури.

Фомин беше видна личност в руското провоенно националистическо информационно пространство, макар и да не повече от някои други. Служил е в прокси въоръжени формирования, редовно е изразявал ултранационалистически възгледи и е декларирал своята вярност към ЧВК “Вагнер”, но същевременно е оставал лоялен към президента Владимир Путин. На 30 септември, когато четири украински области (Херсон, Запорижжя, Донецк и Луганск) уж “официално” са станали руски, Фомин е казал: “Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, от които се нуждаем. Всичко ще бъде, както ние искаме!”, напомнят от ISW. Той е проповядвал насилствен милитаризъм и е подкрепял идеологията и фикс-идеите на Путин за “денацификация” и “демилитаризация” на Украйна.

Фомин, обаче, споделял своята идеология и развивал дейност с много други, като него, руски блогъри – военни кореспонденти, и едва ли е бил мишена, заслужаваща специално внимание от страна на украинските специални служби.(УВести)