Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СТОЛИЦАТА ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ В БУЧА, ОСВОБОДЕНА ТОЧНО ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА

София, 01 април 2023.- В столицата около паметника на Тарас Шевченко украинската диаспора и българските приятели на Украйна почетоха паметта на жертвите в Буча. Това предградие на Киев е било освободено на 31 март преди една година след 33 дни руска окупация.

Проявата уважи и посолството на Украйна: Олеся Илашчук – нов посланик, Анна Тертична – политически съветник, Ирина Козик – първи секретар.

Посланик Олеся Илашчук

Пред събралите се говори Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна”. “Както освободихме от руския нашественик Буча преди една година, така ще освободим и цялата Украйна”, каза тя.

Евгения и Сергей и дъщеричката им са от Буча. Войната ги завари в Унгария, където бяха на почивка. Вече една година живеят в България, малката е тръгнала в първи клас. Евгения е волонтер в бежанския ни център в София на “Царибродска”, №136-142, Сергей работи. В ръцете си Евгения държа снимка с изображение на полуразрушена няколкоетажна кокетна сграда с надпис “Це мій дім” (“Това е моята къща”). Сергей сподели, че апартаментът им е пострадал, бил е ограбен, но вече лека-по-лека го възстановява. Съжалява за смачкания от руския бронетранспортьор и опожарен семеен автомобил. В България семейството се чувства добре, но иска да се приберат у дома.

Присъстващите с минута мълчание почетоха паметта на 700 жертви в Буча. В Бучанския район те са 1173. Вече са ексхумирани 422 тела. Много се водят за безследно изчезнали.

Присъстващите изпяха химн на Украйна и станала популярна у нас по време на тази война една песен от преди сто години “Ой, у лузі червона калина”, която придоби особено звучене с великоления глас на известната наша певица Катерина Бужинска.

По повод освобождаване на Буча в града се състоя Международна конференция “Обединени в името на справедливостта Буча – Хага” (“United for Justice: Bucha – The Hague”). В нея участва Олена Зеленска – наша първа дама, световно известни прависти, експерти в областта на международното право, генерални прокурори, представители на законодателната и изпълнителната ни власт, дипломати.

Олена Зеленска

От местното кметство съобщиха, че по време на тази конференция стана дума само за едно – как да се намерят начини и механизъми за привличане към пълна отговорност на всички виновни за зверствата в Буча и други украински градове и села.

“Думата “Буча” трябва да означава не само трагедия, но и непременно наказание, заяви Олена Зеленска. Според нея, това е важно не само за пострадалите и не само за Украйна, но и за света. “Убийствата на мирни граждани по света не трябва да се превърнат в норма, – подчерта тя. – Нито един диктатор да не е посмеел да повтори този геноцид”.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Відеорепортаж заходу можна побачити на You Tube каналі “Украински ТВ вести” – ТУТ