Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕДНА ГОДИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БУЧА – “ГРАД-ГЕРОЙ НА УКРАЙНА”

Киев, 31 март 2023.- На този ден преди една година украинската армия освободи Буча от руския нашественик.

Градът – преди войната спокоен, тих, с чист въздух, борови гори, с имоти на достъпна цена, само 45 км до Киев, е бил в окупацията 33 дни и е преживял невиждан от Втората световна война терор.

При освобождението на Буча най-тежките сражения са били на ул.”Вокзална”, която води към съседния град Ирпин (7 км), преживял същото, както и Буча. На снимката с “Вокзална” (долу) се вижда разбита руска военна колона, която е трябвало да влезе в Киев.

Артилерийски и танкови обстрели на жилищни сгради, разрушена инфраструктура, разстрели от упор на мирни жители, които са искали да се евакуират, грабежи, изтезания, групови изнасилвания на жени, мъже, стари хора и деца – това са военни престъпления, извършвани в Буча в продължение на 33 дни.

Според Генерална прокуратура на Украйна, по предварителни данни в града са убити 700 цивилни. Вече са ексхумирани 422 тела, а в Бучачкия район – 1173. Досега в Киевска област 278 души се водят за безследно изчезнали.

Евгения от Буча

Евгения е от Буча. Но сега е в София. Заедно със семейството си. От снимките, които тя показа на “УВести” на телефона си, се вижда опожарената нейна кола, измародерствания неин апартамент, разрушените съседни сгради. Тя много иска да се върне у дома. Вече няколко пъти е ходила там. Но докато войната не свърши, ще стои в София и ще помага като волонтер на такива, като нея – бежанци, в украинския Център на ул.”Царибродска”, №136-142.

Днес, една година по-късно, в Буча са се завърнали 80% от жителите – почти 40 хил. души. Населението и управата на града имат големи планове – той трябва да се възстановява, защото са разрушени или повредени над 3 хил. обекта – жилищни, социални, от критичната инфраструктура.

През март 2022 г. с указ на президента десет украински града са били отличени с почетно звание “Град-герой на Украйна”. Сред тях – Буча, Ирпин, Гостомил.

Днес в 17:30 по повод една година от освобождението на Буча украинската диаспора ще се събере пред паметника на Тарас Шевченко в София.(УВести)