Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ИСКА ЧРЕЗ СПОРТ ДА ЛЕГИТИМИРА АГРЕСИЯТА СИ В УКРАЙНА. ДА НЕ ГО ДОПУСНЕМ!

Киев, 29 март 2023.- За една година на руската инвазия в Украйна са убити или са загинали 262 украински спортисти и треньори. Ранени са 16, в плен са 28, а 6 се водят за безследно изчезнали.

Но това не е всичко. В резултат на военната агресия на Московия са увредени 343 спортни съоръжения в Украйна на стойност почти $250 млн.

Кой каквото и да казва, но руският спорт е част от имперската пропаганда на Кремъл. Най-големите военни спортни асоциации в Русия са ЦСКА, където тренират военни спортисти от руските въоръжени сили, и “Динамо”, под закрилата на което се намират служители на други руски силови ведомства – МВР, ФСБ, Росгвардия и др. В тези клубове са представени 70 спорта, от тях 44 са олимпийски.

От сайтовете на ЦСКА, “Динамо” и др. се разпространяват материали в подкрепа на т.н. “специална военна операция” в Украйна, възвеличават се руските военни, които участват в нея, приветстват се посещения на спортистите на временно окупираните територии в Украйна, по-специално, в Мариупол и Крим.

Всеки трети руски спортист, участвал в Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., е бил войник от руската армия, а именно – член на ЦСКА.

В Токио, на Олимпийските игри-2020 г., Русия печели 71 медал, като 45 от тях получават спортисти, тренирали в ЦСКА, и действащи военнослужещи от същата армия, която в момента извършва военни престъпления в Украйна.

Руските спортисти редовно участват в събития в подкрепа на руския диктаторски режим, войната против Украйна, окупацията на Украйна. Например, руски олимпийски шампиони и спортисти са присъствали на митинг на стадиона в “Лужники”, свикан да се “отпразнува” годишнината от окупацията на Крим.

Олимпийският комитет на Русия, както и руският спорт като цяло, е част от държавния механизъм, който извършва агресия против Украйна. Ето какво казва президентът на руския НОК Станислав Поздняков: “От гледна точка на руския олимпийски комитет, ние, като граждани на страната, вярваме, че службата на родината е почетен дълг на всеки гражданин, включително на всеки член на националните ни отбори“.

Украйна няма да позволи използването на спорт против човечеството и чрез него да се легитимира една империалистическа война.(УВести)