Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ МИНАЛАТА, ВОЕННА, ГОДИНА ИЗНОСЪТ ЗА УКРАЙНА СКОЧИ ПОЧТИ ТРОЙНО

София, 29 март 2023.- През миналата година България е изнесла стоки за Украйна в размер на 2,250 млрд. лв., като през 2021 г. този показател е бил само 794 млн. лв., т.е. имаме почти троен скок, показват данните, изложени на сайта на Националния статистически институт (НСИ).

Интересни са и показателите по вноса от Украйна. През м.г. България е внесла стоки за 3,412 млрд. лв., докато през 2021 г. – едва за 1,635 млрд. лв., т.е. два пъти по-малко.

Оттук произлиза, че стокообменът между двете страни през 2022 г. е бил 5,662 млрд. лв., а през 2021 г. – само 2,429 млрд. лв. С други думи, за една, при това военна, година той се е увеличил с над 2 пъти.

На сайта на НСИ не можахме да открием, какво е стокова номенклатура на българо-украинския бизнес.(УВести)

Нашият коментар:

Корнелия Нинова

Правим извод, че войната на Русия против Украйна благотворно се отрази върху българо-украинския стокообмен. Особено е интересно, с какво е свързан този почти троен скок на износа на България за Украйна, при положение, че  през 2022 г. украинската икономика се е сринала с 37%.

Очевидно, твърдението на Корнелия Нинова “нито един патрон не изнасяме за Украйна” не е вярно. Можем да допуснем, че в 2,250 млрд. лв. или 1,125 млрд. евро на износа за Украйна делът на военната продукция (патрони, гранати, снаряди, ракети и др.) възлиза поне на 1,5 млрд. лв. или на над 700 млн. евро. Но тъй като българската държава “се е срамувала” официално и директно да изнася тази спецпродукция и между нея и крайния потребител е имало посредник (посредници), трудно може да се каже, какво е влязло в държавната хазна.