Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НЯМА ДАННИ ЗА ОТВЛЕЧЕНИ ДЕЦА ОТ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД В УКРАЙНА

София, 29 март 2023.- Към момента няма данни за отвлечени украински българчета в Украйна, но България следи за сигнали и от самата българска диаспора там. Ако такива факти се появят, правителството ще потърси незабавно контакти с отговорните международни институции за навременна реакция, пише Момчил Инджов в “Клуб Z”.

Изданието е получило отговор от прессекретариата на президента Румен Радев на запитването си.

Днес е известно за 16 200 депортирани деца, заяви на 23 март председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според официални данни от Киев, броят им е 16 207.

Именно заради тези деца Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. А европейските лидери настояха Русия да гарантира незабавното им безопасно завръщане.

След срещата на върха Урсула Фон дер Лайен заедно с полския премиер Матеуш Моравецки и украинската страна излязоха със съвместна инициатива за връщането на децата.

Тази инициатива бе и основанието “Клуб Z” да попита администрацията на президента дали има данни за отвлечени етнически българчета. Поинтересувахме се също дали България смята да се включи в обявената от Фон дер Лайен инициатива.

Дмитро Лубинец

България вече е подкрепила предложението за включване на всички доказано отговорни лица за отвличането на деца от Украйна в следващия пакет от санкции на ЕС. За практическото осъществяване на инициативата предстои да бъдат направени предложения от страна на Европейската комисия, отговориха от “Дондуков”, №2.

ЕС да финансира ваканция на солидарността за украинските деца, призова пред “Политико” Ираче Гарсия – председател на групата на социалистите в Европейския парламент. Тя е обсъдила идеята с украинския омбудсман Дмитро Лубинец в Киев, където в момента е на посещение заедно с група свои съпартийци, съобщава “Клуб Z”.