Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАЙ-КЪРВАВИТЕ СРАЖЕНИЯ СЕ ВОДЯТ ЗА БАХМУТ, АВДИИВКА, МАРИИНКА И БИЛОГОРИВКА В ДОНБАС

Киев, 29 март 2023.- Четири града в Донецка област са в епицентъра на най-кървавите сражения по цялата фронтова линия от Херсон до Мариупол – това са Бахмут, Авдиивка, Мариинка и Билогоривка.

Вчера по тези направления украинските войски са отблъснали 62 атаки, предприети от ЧВП “Вагнер” и редовната руска армия – десантно-щурмови части. Според Американския институт по изучаване на война (ISW), московитите вече са превзели 65% от Бахмут и до центъра на града остават 5 км. Но, както казват нашите експерти, ситуацията там се променя всеки час и да се твърди за “проценти” е малко непрофесионално.

Володимир Зеленский

В интервю пред Associated Press украинският президент Володимир Зеленский също отбеляза, че в Бахмут и няколко други донецки града е най-напрегнато. След превземане на Бахмут, например, врагът ще може да се придвижи към Краматорск и Славянск, а Мариинка се намира 10 км от Донецк, де-факто тя е предградие на този областен център, и врагът полага всички усилия, да ни отблъсне там.

Зеленский прогнозира, че падането на Бахмут може да доведе до натиск върху официален Киев както от страна на международната общност, така и вътре в Украйна, същевременно Кремъл ще може да “продаде тази новина като победа”. Президентът отрича, че сега има подобен натиск, но всякаква загуба на този етап на войната може да заплаши импулса, постигнат от Украйна на фронта. Той смята, че украинското общество е уморено и не изключва да бъде подтикнат към компромис с противника. “Затова нямаме право да губим темпото, крачките, с които се придвижваме, – казва президентът. – Победата се формира от малки победи, от малки крачки”. Загубим ли Бахмут, Путин ще почувства миризма на кръв, че сме слаби, и ще натиска, натиска, натиска, добави Зеленский.

Крим става много уязвим

Нашите военни експерти отбелязват, че в окупираните територии се ширят антивражески настроения, партизаните (вероятно, това са нашите Сили за специални операции) продължават да активизират действията си. Вчера в Мелитопол е бил взривен в колата един колаборант, който сега бере душа. В Крим на публични места все по-често се появяват антируски графити и украинска символика. Същевременно, московитите, заселили се на полуострова след 2014 г., активно разпродават имотите си, а военнослужещите изпращат семействата си в Московия. Украинското командване призовава патриотично настроените кримчани чрез чат-ботове “є-Ворог” или платформи на Центъра “Национална съпротива” да съобщават за места с концентрация на руска военна техника и войска и друга военна информация.

Днес е 399-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Общите загубите на Московия са: личен състав – 172340 (+610 за един ден), самолети –306, хеликоптери – 291, танкове – 3609, БМП – 6966, артилерийски системи – 2659, средства за ПВО – 277, ракетни системи за залпов огън – 526, автомобили – 5507, дронове – 2239.(УВести)