Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДНЕС НОВИЯТ ПОСЛАНИК НА УКРАЙНА ОЛЕСЯ ИЛАШЧУК ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ

София, 28 март 2023.- Копия на акредитивните си писма връчи на заместник-министъра на външните работи на България Костадин Коджабашев новоназначената посланичка на Украйна в София Олеся Илашчук, съобщава БНР, като се позовава на пресслужбата на МВнР на РБ.

По време на срещата с пани Илашчук пан Коджабашев отбеляза отличните отношения между България и Украйна – израз на дълбоките исторически и културни връзки между двете страни. Той подчерта, че мост помежду ни е и най-голямата българска общност зад граница, наброяваща над 200 хил. души. За сведение на заместник-министъра, украинската диаспора в България наброява около 5 хил. души, но с бежанците тя става 55 хил.

Костадин Коджабашев заяви, че подкрепата на България за Украйна в контекста на непредизвиканата руска въоръжена агресия е твърда и последователна. Той изрично подчерта, че официална София подкрепя и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. С други думи, Крим е украински.

Посланик Илашчук благодари за оказаната от България подкрепа, като отбеляза, че тя е високо оценена от украинския народ.

Анна Тертична

Не се съобщава, кой е придружавал пани Олеся, но допускаме, че това може да бъде второто лице в амбасадата ни – политически съветник Анна Тертична, дипломат от кариера, която вече е работила в България – нейният мандат приключи през декември 2020 г.(УВести)

Видеоинтервюто с пани Тертична “Хай всім щастить, або – късмет на всички” може да видите ТУК

АННА ТЕРТИЧНА УЗАГАЛЬНИЛА ПОНАД 100-РІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ В БОЛГАРІЇ