Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕРОЯТНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ ДЕСАНТИС ВЕЧЕ СМЯТА ПУТИН ЗА ВОЕНЕН ПРЕСТЪПНИК

Киев, 28 март 2023.- Рон Десантис – 44-годишен губернатор на Флорида и вероятен кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, рязко смени мнението си за руско-украинската война. Сега тя за него не е “териториален спор”, възникнал за хиляди километри от Америка.

Рон Десантис

В интервю пред канал Fox Nation Десантис заяви, че преди две седмици е сгрешил в преценката си за ставащото между Русия и Украйна. Сега за него “Русия е била неправа, когато през 2014 г. е окупирала Крим и през 2022 г. с цялата си армия е нахлула в Украйна”. Републиканецът предвижда, че “Русия няма да победи в тази война”.

Нещо повече, за Рон Десантис руският лидер “е военен престъпник” и трябва “да бъде привлечен към отговорност за варварската инвазия в Украйна”.

Според губернатора, “Русия неспособна за превземе Украйна, да свали украинското правителството или да сплаши НАТО”. Но той е категоричен, че американските войници не следва да бъдат задействани в тази война.

“Нонсенс е, че мисля, че Русия трябва да бъде оправдана”, уточни Десантис, като с това разсея всички съмнения, на чия страна е. “Украйна има право да си върне окупираните територии”, каза още той, но намекна, че военните доставки за Киев трябва да бъдат умерени.

Доналд Тръмп

Промяната в подхода на Рон Десантис към руско-украинската война, вероятно, се дължи и на това, че след непремерените си изказвания за ставащото у нас той е бил остро критикуван от съпартийците си. Губернаторът по-бърза са се дистанцира от вероятния си конкурент в партията Доналд Тръмп, който не крие своите симпатии към Путин. Губернаторът вече смята помощта на Украйна, която се отбранява от руската армия, за жизнено важна за САЩ.

Президентските избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 г. Засега не се знае, дали Джо Байдън – приятел на Украйна, ще се кандидатира за втори мандат.(УВести)