Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СКОПИЕ ДАРЯВА НА УКРАЙНА 12 ХЕЛИКОПТЕРА МИ-24, ЩЕ СИ КУПУВА ЗАПАДНИ

Киев, 27 март 2023.- Правителството на Северна Македония реши да дари на Украйна 12 хеликоптера Ми-24. Това съобщи министърът на отбраната на тази балканска страна Славянка Петровска.

Решението на Скопие идва ден след като украинският президент Володимир Зеленский помоли Европа за доставка на още оръжия за предстояща контранастъпателна операция.

По думите на пани Славянка, решението да даде хеликоптерите си на Украйна няма да повлияе на бойната способност на македонската армия, защото правителството възнамерява да придобие нови бойни хеликоптери и то западно производство. Още повече, че ударните Ми-24 напоследък вече не се използват за бойно дежурство.

Тези машини съветско производство Украйна е продала на Скопие преди 20 години. Но някои от тях са модернизирани от израелската компания “Elbit Systems” и адаптирани да взаимодействат със силите на НАТО.

Северна Македония вече даде на Украйна четири щурмови Су-25, които по време на конфликта в Косово през 1999 г. страната е получила от Киев.(УВести)