Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ВСЕ ОЩЕ СЕ НАДЯВА ДА ПОБЕДИ УКРАЙНА И КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАД

Киев, 27 март 2023.- Руският президент все още смята, че може да победи Украйна, допускат в американския Институт по изучаване на война (ISW).

Досега нито Киев, нито колективният Запад са успели да убедят Владимир Путин да ревизира своите цели относно Украйна. Обратно, Кремъл, вероятно, вярва, че след първоначалния провал с блицкриг преди една година сега чрез преминаване на войната в изтощителна и продължителна ще може да победи, като пречупи волята на Украйна на фона на уморения и обезверен Запад.

Какви варианти има Украйна и Запад?

Експертите на Института виждат три:

1. Украйна едностранно спира бойни действия, защото Западът се отказва от нея. Русия продължава да удържа териториите, окупирани към днешна дата, и дори да превзема нови. За украинците това е катастрофален вариант;

2. Украинската армия продължава да се отбранява с цел да запази сегашните си позиция и фронтовата линия. При това положение Путин ще продължи да се стреми да получи военно превъзходство и пълна победа;

3. Украинската армия предприема контранастъпателни операции, като преследва две цели: да убеди Путин да направи компромис чрез преговори или да създаде такива военни реалии, които са достатъчни за Украйна и нейните западни съюзници конфликтът ефективно да се замрази, независимо от решенията на Путин.

Преди два дни украинският президент заяви, че Киев не може да започна пролетното си настъпление, защото западните оръжейни доставки вървят много бавно.

Според социологическите проучвания, 82% от украинците са против да се правят териториални компромиси – те искат и Донбас, и Крим да се върнат в пределите на родината им.(УВести)