Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИВАН КОСТОВ ПРЕД БНР: РУМЕН РАДЕВ УЗУРПИРА ВЛАСТ

Правителството не може да откаже да изпълни Решението на Народното събрание за Украйна

София, 27 март 2023.- “Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна”.

Това заяви пред БНР в предаването “12+3” Иван Костов – премиер през 1997-2001 гг., и припомни, че парламентът два пъти – веднъж на 03 ноември (с гласовете на 175 депутата – б.р.) и втори път на 09 декември м.г., задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно, подчерта той.

Иван Костов

“Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверен на властта. Той няма право да казва, какво е решил, защото суверенът – Народно събрание – е задължило правителството. … Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента”, Иван Костов.

“България има огромни възможности да произвежда снаряди 155-милиметрови и това го признава и министърът на отбраната. Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член отдавна. Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. … България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръх резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента”, добави Костов.

Отказът на Радев да българската отбранителна промишленост да произведе 155 мм снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната, заяви бившият премиер и подчерта, че така не се управлява държава.

Путин и Радев

“Когато Хитлер напада Москва, някой предлагал ли е да се сключи мирен договор с него, или е станала голяма коалиция на демократичните държави, които са оказали огромна помощ на нападнатия Съветски съюз, за да може да отблъсне врага. Ние сме в същата ситуация. Русия нападна Украйна и се опита да превземе Киев и да завладее Украйна. Тя продължава да има тези цели и заплашва публично. Кой от европейските лидери е в състояние сериозно да погледне своите избиратели в очите и да каже, че предлага на Русия мирен договор? Русия е агресорът и тя трябва да бъде отблъсната. Толкова е проста тази логика, че само човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна, може да си позволи да поддържа. Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции?”, каза Иван Костов в коментар на изказваната от президента позиция, че даването на оръжие на Украйна налива масло в огъня на войната и България ще подкрепи само европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира. Радев “отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на “Възраждане”, отбеляза Иван Костов.