Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ПРЕВРЪЩА БЕЛАРУС В ЯДРЕН ЗАЛОЖНИК. ИСКАМЕ ЕС ДА ЗАСИЛИ САНКЦИИ

Киев, 26 март 2023.- Русия превръща Беларус в ядрен заложник, ако наистина ще разположи там ядреното си оръжие.

Олексий Данилов

Това заяви Олексий Данилов – секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, след като руският президент заплаши Европа с разполагане на ядрените тактически комплекси в Беларус. Путин още е казал, че Александър Лукашенко, който безсменно управлява в Минск от 1994 г., е съгласен с тази мярка.

Според Кремъл, САЩ отдавна били разполагали своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници, но не посочи, къде именно. Путин още е заплашил, че ще разположи боеприпаси с обеднен уран и на територията на Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Великобритания.

В отговор Украйна поиска незабавно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Според украинското външно министерство, намерението на руската страна да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус подкопават основите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, на системата за ядрено разоръжаване и на международната система за сигурност.

Владимир Путин

Украинските експерти смятат, че това е опасна крачка и тя може да доведе до катастрофални последици в бъдеще.

Официален Киев призовава страните от G-7 и ЕС да предупредят властите в Беларус, че ще има санкции и последици, ако Минск се съгласи да приеме тактически ядрени оръжия от Русия на своя територия.

“Русия за пореден път потвърждава хроничната си неспособност да бъде отговорен притежател на ядрени оръжия, които служат за възпиране и предотвратяване на война, а не като инструмент за заплаха и сплашване. Светът трябва да се обедини против този, който заплашва бъдещето на човешката цивилизация”, четем в декларацията на външното ни министерство.(УВести)

Олександър Лукашенко

Нашият коментар:

През 1994 г. Украйна подписва т.н. Будапещски меморандум и предава на Русия целия си арсенал от ядреното тактическо оръжие, който към онзи момент е бил трети в света. В замяна тя получава гаранции от САЩ, Великобритания и Русия за териториалната си цялостност и икономическа подкрепа. През 2014 г. Москва нарушава тези свои задължения и напада Украйна, като окупира АРКрим и част от Донбас и създава там сепаратистки квазирепублики. През февруари 2022 г. Русия предприема пълномащабно нахлуване в Украйна с цел да я заличи от картата на света. Руско-украинската война продължава до ден-днешен, като Москва успява да окупира и част от Запорожка и Херсонска области, т.е., цялото крайбрежието на Азовско море от Мариупол до Крим.

Будапеща, декември 1994 г. Подписване на меморандум, който се оказа просто един лист хартия.