Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ВАЛЕРИЙ ЗАЛУЖНИЙ: КРАЙ БАХМУТ СЕ СТАБИЛИЗИРА. В АВДИИВКА Е НАПРЕГНАТО

Киев, 25 март 2023.- Ситуацията в Бахмут успяхме да стабилизираме, независимо от продължаващите руски атаки.

Валерий Залужний

Това заяви генерал Валерий Залужний – главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), в разговора с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин за оперативната обстановка по цялата фронтова линия.

От миналия юли московските войски се опитват да превземат Бахмут – стратегически украински град в Донецка област. През януари т.г. московците започнаха активно настъпление, най-напред с участие на ЧВК “Вагнер” и затворниците й, а сега – и с редовна войска.

“”Бахмутското направление е най-трудното, – сподели Валерий Залужний. – Но в резултат на огромните усилия на отбраната ситуацията там постепенно се стабилизира”. Някои експерти дори твърдят, че там руското настъпление стигна кулминацията си. Финансистът на “Вагнер” Евгений Пригожин даже е заплашил Кремъл, че, ако не му помогнат край Бахмут, целият фронт от Мариупол до Крим ще се пропука.

Залужний и Радакин обсъдиха засилването на украинската ПВО и се разбраха да развиват сътрудничество и да поддържат комуникация.

Тони Радакин

Същевременно, от Генералния щаб на ВСУ съобщават за ожесточени боеве по линията Лиман – Купянск, както и на юг – в Авдиивка, която е само на 10 км от контролирания от 2014 г. от руската армия Донецк. Тези две локации, а така също Вугледар са били сред основните цели на руската офанзива през зимата, която имаше за задача да превземе цялата Донецка област – някога важен промишлен регион в Украйна, който руснаците превърнаха в депресивен.

Засега настъплението на московците не постига кой знае какви резултати въпреки огромни загуби в жива сила и техника. От Киев твърдят, че само през март руската армия загуби 25 хил. убити и поне 70 хил. ранени. Но, въпреки това, фронтовата линия в Донбас не се е преместила от ноември миналата година. Там украинското командване иска максимално да изтощи руснаците, за да може в края на април, като поизсъхне почвата и пристигнат нови бригади добре обучени наши войници с натовско въоръжение, да предприе очакваното от всички украинци и на Запада настъпление. Според едни, главният удар ще бъде насочен от Херсон и Запорижжя към Крим, според други – към Донбас.

Днес е 395-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Общите загубите на Московия са: убити и ранени – 169890 (+720 за един ден), самолети –305, хеликоптери – 291, танкове – 3580, БМП – 6932, артилерийски системи – 2623, средства за ПВО – 276, ракетни системи за залпов огън – 520, автомобили – 5483, дронове – 2214.(УВести)

Някъде край Вугледар: украинската войска с точни артилерийски удари унищожава руската бронетехника