Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКОТО НАХЛУВАНЕ В УКРАЙНА ЗАПЛАШВА БЪЛГАРИЯ, СМЯТАТ 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ

София, 24 март 2023.- Допитването показва, че 60% от българите смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, съобщават от представителството на ЕС в София.

Анкетата е извършена в рамките на “Стандартен Евробарометър 98” между 18 януари и 8 февруари т.г.

Ех, морето…

За 56% запитаните действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности са напълно адекватни. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС – България – 61%; ЕС – 70%.

Освен това, над 2/3 от българите са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над 2/3 от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Мнозинството от респондентите (76%) смята Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с

АЕЦ “Козлодуй”

При това проучване е въведен индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%) . Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния й вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%).

Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).(УВести)