Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МАНОЛ ПЕЙКОВ СЪС ЗОВ ЗА ПОМОЩ: НУЖНИ СА 24 ХИЛ. ЛЕВА ЗА 2 ХИЛ. ТУРНИКЕТА ЗА БАХМУТ

София, 23 март 2023.- От страницата си във Фейсбук големият българин, волонтер Манол Пейков се обърна за помощ: нужни са 24 хил. лева за закупуване на 2 хил. турникета за украинските бойци, отбраняващи Бахмут – една от най-горещите точки на фронта в Украйна.

Манол Пейков

Ето какво пише Манол: “Боевете в Бахмут продължават вече над седем месеца. Градът, някога с население от 74 хил. жители, сега е почти изцяло разрушен. Въпреки това, според местните власти, в Бахмут все още живеят около 4 хил. цивилни, които отказват да се евакуират.

Макар градът да не е особено голям, след многомесечните усилия за удържането му украинската армия продължава да го брани и да утилизира както живата сила на нашественика, така и техниката му. Вчера Бахмут, който доскоро се смяташе едва ли не за изгубен и многократно пропагандно “превземан” от руснаците, беше посетен от президента Володимир Зеленский.

В същото време, след тежките претърпени загуби по целия украински фронт, завладяването му се превърна в своеобразна фиксидея за Кремъл – в непрестанните си атаки по украинските позиции Русия губи там между 1 хил. и 1,5 хил. души на ден, като повечето от тях са бивши затворници и настоящи наемници от ЧВК “Вагнер”, използвани от своите началници като “пушечно месо”.

Пиша всичко това, защото в началото на седмицата получихме спешно запитване от украинска фондация за 2 хил. турникета тип CAT (combat application tourniquet), които могат да спрат кръвозагубата дори при откъснат крайник и да отложат спешната хирургична намеса, която често не е достъпна при бойни условия, до 24 часа.

За ваше сведение, към средата на миналата година бойните турникети от този тип се намираха извънредно трудно и струваха около 70 лева за бройка. В момента ги предлагат (със спешна поръчка) на цена между 11 и 12 лева.

С други думи, за да изпълним поръчката за 2 хил. турникета, които миналия юни биха стрували 140 хил. лева, днес ще са ни необходими не повече от 24 хил..

Уверявам ви, че всяка стотинка, инвестирана в тях, си струва. Ако искате да се включите, напомням сметката за дарения:

Фондация “Манол Пейков и приятели”

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

Основание: Турникети за Бахмут

PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Благодаря ви за доверието, подкрепата, съпричастието, споделянето!”

Да помогнем на тези юнаци!