Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС Е РЕШЕН ДА ДОСТАВИ СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА. ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ

София, 24 март 2023.- Европейският съюз е решене да осигури на Украйна необходимия брой снаряди.

Това се казва в приетите днес заключения на Европейския съвет, засягащи тази страна.

“Предвид интересите на сигурността и отбраната на всички страни членки Европейският съвет приветства споразумението на Съвета на ЕС за спешна доставка на артилерийски боеприпаси и снаряди “земя-земя” за Украйна и, ако тя поиска, ракети, включително чрез съвместни поръчки и мобилизирането на необходимите фондове, включително чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира, целящи да осигурят 1 млн. артилерийски снаряда чрез съвместно усилие през следващите 12 месеца, без да се накърнява специфичния характер на политиката на сигурност и отбрана на определени страни членки“, се казва в документа.

Румен Радев

Няколко часа по-рано българският президент Румен Радев заяви, че България няма да участва в тази схема за доставка на боеприпаси за Украйна, одобрена от министрите на външните работи и на отбраната в началото на седмицата. В отговор на въпрос на кореспондента на “Клуб Z” в Брюксел Момчил Инджов той допълни, че България ще произвежда снаряди за други страни, но с условие те да не отиват в Украйна.

Също така ЕС е твърдо решен да поддържа и да засилва колективния натиск върху Русия, включително чрез възможни по-нататъшни ограничителни мерки, както и да продължи да работи с партньорите си за ценовия таван на петрола. Важно е полагането на повече усилия за гарантиране на прилагането на национално и европейско ниво на наложените санкции. Лидерите на страните от ЕС са решени ефективно да предотвратят и да се противопоставят на заобикалянето на мерките в и от трети държави.

Европейският съвет настоява Русия да гарантира незабавно безопасното завръщане на насила отведените или депортирани на нейна територия украинци, най-вече деца. В този контекст лидерите вземат предвид наскоро издадените от Международния наказателен съд (МНС) заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и упълномощената в администрацията му за правата на децата Мария Лвова-Белова.