Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕС: ВАЖНО Е СТРАНИ КАТО БЪЛГАРИЯ ДА НЕ БЛОКИРАТ ДРУГИ ЗА СНАРЯДИ ЗА УКРАЙНА

София, 23 март 2023.- Доставката на 155-милиметрови снаряди за Украйна трябва да бъде част от общите заключения за страната, които се очаква да бъдат изготвени на започващия днес Европейски съвет в Брюксел, пише Момчил Инджов в “Клуб Z“.

Това съобщиха дипломатически източници. В срещата ще участват ръководителите на страните членки на ЕС.

Преди заключенията да бъдат приети, ще трябва да бъдат чути някои лидери и да се поговори с тях. Ще бъде направено всичко възможно, за да се избегне редактирането на текста, приет от външните министри преди няколко дни, на 20 март.

Тогава Съветът на ЕС одобри изпращането на 1 млн. снаряди калибър 155 мм на Украйна в рамките на една година.

Дипломатите не назоваха имена на държави, които се ротивопоставят на общото решение. Знае се, обаче, че България няма да участва в предоставянето на такава помощ. Това заяви най-напред министърът на отбраната Димитър Стоянов, а след това – и президентът Румен Радев. Именно държавният глава ще участва в Европейския съвет, тъй като настоящото българско правителство е служебно. Унгария също няма намерение да участва в тази схема.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с 23-ма европейски лидери. “Инвестирахме много, за да няма поправки, и не трябва да се допуска някои от тях да блокират другите, които искат да действат”, изтъкнаха дипломатите.

Още по темата:

БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО НЯМА ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА СЪС 155-мм СНАРЯДИ