Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО: ПУТИН ПРЕВЪРНА РУСИЯ ВЪВ ВАСАЛ НА КИТАЙ

София, 23 март 2023.- Както сочеха и прогнозите, посещението на китайския лидер в Русия не донесе никакви сензации и пробиви, смята украинският политолог Володимир Фесенко, когото във Фейсбук цитира Драгомир Иванов.

Володимир Фесенко

И това се отнася както до китайските призиви за мир, така и до опасенията на някои коментатори (или, напротив, надеждите от руска страна), че Москва и Пекин ще се споразумеят за военен съюз против Запада, а руската армия да получи китайско оръжие и боеприпаси.

Показателно е, че лидерите на Китай и Русия направиха съвместно изявление, в което потвърждават, че отношенията между техните страни не изграждат военно-политически съюз, нямат блоков и конфронтационен характер, а и не са насочени против трети страни.

Убеден съм, пише пан Володимир, че това е сторено по настояване на китайците. Китай запазва позицията си да стои “извън конфликта”, както там наричат руско-украинската война, но същевременно намеква на САЩ, че понякога може да използва Русия като свой инструмент и ресурс в геополитическото противопоставяне със Запада. Този намек се превърна в главен факт от визитата на Си Дзинпин в Москва.

Що се отнася до миротворческата позиция на Китай, то посещението се оказа също толкова абстрактно и аморфно, колкото и самата “позиция” на Пекин за войната на Русия против Украйна, т.е., без никаква конкретика.

Сигурен съм, отбелязва Володимир Фесенко, че нищо конкретно няма да чуем и в близко бъдеще. На Китай в този контекст е нужен не определен резултат, а прякото участие в голямата дипломатическа игра около Русия и Украйна – за прокарването и укрепването на неговите интереси по отношение на Тайван, а също и в Азия и в Тихоокеанския регион.

Визитата на Си Дзинпин е любопитна и в друго измерение.

Путин фактически се съгласява с ролята си на васал на китайския император. А само допреди година кремълският диктатор претендираше да бъде “господар на земята и морето”, дори се канеше да диктува волята си на американците и НАТО. Сега вече е принуден да повтаря мантрата, че подкрепя мирните предложения на Китай.

Още по-показателни са прокремълските канали в Телеграм. Основните лозунги там са:

– да стоим “по-далеч от Европа” под закрилата на Китай;

– ще направим Русия част от велика Азия (т.е., част от неофициалната Китайска империя);

– само Китай ще спаси Русия… и все в този дух.

Това е едновременно диагноза и присъда – също както и раболепието на Путин пред Си Дзинпин.