Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ПИЛОТИ СА ВЪВ ФРАНЦИЯ, ОБУЧАВАТ СЕ ДА ПИЛОТИРАТ “MIRAGE 2000”

Киев, 22 март 2023.- Украинските пилоти вече месец и половина се обучават да пилотират френските многоцелеви изтребители “Mirage 2000″, съобщава в.”Фигаро”, на който се позовава “Українска правда”.

Според изданието, във Франция се намират почти 30 наши летци и преминават ускорена подготовка на базите в Мон-дьо-Марсан и Нанси.

Решението за това е било взето в началото на февруари т.г., когато украинският президент Володимир Зеленский посети Париж.

Остава френското правителство да вземе политическо решение за предоставяне на Украйна на тези самолети. Източниците на “Фигаро” твърдят, че става дума поне за десет машини.

ВВС на Франция разполагат със 195 изтребители, като 99 от тях са “Rafale” и 96 – “Mirage 2000” различни модификации. Още 40 самолета имат френските ВМС.

Запознатите твърдят, че Париж постепенно се отказва от “Mirage 2000” в полза на “Rafale”. Но се подчертава, че “Mirage 2000-С” е доста добра машина. Франция планира леко да я модернизира и да предложи на заинтересованите страни.

В началото на март френският министър на отбраната Себастиен Лекорню, говорейки пред Сената, отрече, че има решение за изпращане на самолети за Украйна и за подготовка на украински летци, но потвърди, че “темата се обсъжда”.(УВести)

Нашата справка:

“Mirage 2000C” е проектиран в края на 70-те години. Първият полет е направен през 1978 година. Самолетът е с дължина 14 м, размах на крилата – 9 м, има един двигател. Машината е сравнително евтина за употреба и производство.

“Mirage 2000C” е с максимална скорост 2 336 км/ч и обсег 1500 км. Има девет пилона за закачане на ракети или бомби и две 30-милиметрови оръдия (250 патрона).

Изтребителят може да поразява цели по въздух и по земя и по атакуващите си показатели е по-ефективен от съветския МиГ-29.

Купувачи: Египет, Индия и Гърция. Друг важен за Париж клиент е Тайван, който купува самолета като отговор на китайското придобиване на Су-27.

“Mirage 2000C” претърпява няколко модернизации, като най-значимата е свързана най-вече с радара. Тази машина сравняват с F-16C, който влиза в производство през 1984 г. Но американският изтребител претърпява по-съществени модернизации.