Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛОВАКИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ ХЕЛИКОПТЕРИ ОТ САЩ С ОТСТЪПКА, ЗАЩОТО ДАВА МИГ-29 НА УКРАЙНА

Киев, 22 март 2023.- САЩ могат да продадат на Словакия 12 нови хеликоптера “Bell AH-1Z Viper” с 2/3 отстъпка от цената. Защо? Защото Братислава дава своите изтребители МиГ-29 на Украйна. Това съобщи днес министърът на отбраната в словашкото правителство Ярослав Над.

Ярослав Над

Правителството на Словакия трябва да одобри сделката и да каже, дали е готово да плати $340 млн., разсрочени на 2-3 години, за пакет на стойност над $1 млрд., който включва, освен хеликоптерите, също така части, обучение и над 500 ракети AGM-114 Hellfire II клас въздух-земя.

“Тази оферта е изключително изгодна и ще увеличи значително отбранителния потенциал на Словакия”, каза Над.

Братислава в момента не разполага с бойни хеликоптери. Страната пенсионира изтребителите МиГ-29 миналото лято и при охрана на небето си залага на своите съседи – Чехия, Полша и Унгария.

Миналата седмица Словакия стана вторият, след Полша, от съюзниците на Украйна, който й предоставя изтребители (13 машини). Според Киев, те са от решаващо значение за отблъскване на продължаващата вече година инвазия на Русия.

Заедно с предлагането на американско оборудване, Словакия ще получи и 250 млн. евро компенсация от Европейския съюз, съобщи Над.

Той каза още, че офертата за хеликоптерите се дължи отчасти на подкрепата за съседна Украйна, а също и на непряка компенсация за забавената доставка на изтребителите F-16, които страната поръча през 2018 г., а сега трябва да пристигнат през 2024 г.

Словакия също така ще предостави част от своите съветски системи за ПВО “Куб”. Още в началото на войната на Русия против Украйна Братислава дари системите си С-300. В замяна НАТО разположи там комплексите “Patriot” от Германия и Нидерландия за опазване на въздушното пространство на страната, четем в “Свободна Европа”.

Нашият коментар:

Вчера, т.е., само ден по-рано, българският президент Румен Радев каза, че България няма да даде своите изтребители, ракетни комплекси и танкове на Украйна, докато на власт е неговото служебно правителство.

София заедно с Будапеща не се включи и в общата европейска поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Радев и министърът на отбраната в правителството му Димитър Стоянов твърдят, че времето на тройните сделки е отминало и не може да се постигне модернизация за сметка на даряване на въоръжение на Украйна. Така скоро българската армия ще остане единствена в Източна Европа, която “ще се радва” старо съветско оръжие – почти музейни експонати. И това при положение, че София не може да поддържа нито МиГ-29, нито С-300, тъй като те са произведени още в СССР и могат да се ремонтират само в Русия. Въпреки това, Радев и служебното му правителство продължават да “бранят” този “безценен” скрап вместо да осъвременят въоръжейните системи на БА.

Още по темата:

БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО НЯМА ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА СЪС 155-мм СНАРЯДИ