Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СИ ДЗИНПИН ДА НАТИСНЕ ПУТИН ДА ИЗТЕГЛИ ВОЙСКИТЕ СИ ОТ УКРАЙНА, ПОИСКА БЕЛИЯТ ДОМ

Киев, 21 март 2023.- Лидерът на Китай Си Дзинпин да поиска от руския президент Владимир Путин да изтегли армията си от Украйна, настоява Белият дом.

Другарят Си пристигна в Москва вчера и днес двамата провеждат втори кръг от разговори. Това е първата им среща от началото на руската военна агресия против Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Джон Кърби

Вашингтон призова китайският президент да поиска Путин да “прекрати военните престъпления” в Украйна. Говорителят по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че призив на Пекин за спиране на огъня и започване на мирни преговори не е достатъчен.

“Надяваме се, че президентът Си ще окаже натиск върху президента Путин да прекрати бомбардировките на украински градове, болници и училище, да прекрати военните престъпления и жестокостите и да изтегли силите си”, каза Кърби, когото цитират украинските медии.

“Загрижени сме, обаче, че вместо това Китай ще продължи да повтаря призивите за примирие, което оставя руските сили вътре в суверенната територия на Украйна. Всяко прекратяване на огъня без изтеглянето на руската армия от Украйна узаконява незаконните завоевания на Русия”, каза още Джон Кърби.

Олексий Данилов – секретар на Съвета на националната сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че китайският пран от 12 точки нищо не струва, ако в него няма клауза или за капитулация на Русия, или за нейното изтегляне от Украйна, включително от Донбас и Крим.(УВести)