Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДРУГАРЯТ СИ ПРИСТИГНА В МОСКВА И СТИСНА РЪКА НА ИЗДИРВАНИЯ ОТ МНС РУСКИ ПРЕЗИДЕНТ

Киев, 21 март 2023.- Вчера в Москва с официално посещение пристигна лидерът на Китай Си Дзинпин.

Това е първата му визита в чужбина след като беше преизбран за още един петгодишен мандат и като председател на Китайската компартия, и като държавен глава на КНР.

Съобщава се, че другарят Си е отседнал не в Кремъл, а в един петзвезден хотел в покрайнините на руската столица, като кварталът се охранява само от китайските сили за сигурност.

Състоя се и срещата в Кремъл на домакиня Владимир Путин с високия гост, която в социалните мрежи окачествиха като среща на суверена с васал. Си Дзинпин с думите “скъпи приятелю” стисна ръка на Путин, който е подсъдим и е с издадена от Международния наказателен съд заповед за арест за престъпления в Украйна. Но, очевидно, това не смущава Пекин. Китайският лидер по-късно дори е предложил на Путин да се кандидатира за още един мандат, като е казал, че “вижда се, че руският народ обича своя лидер”. Тази фраза някои коментатори разтълкуваха така, че другарят Си е разрешил другарят Пу да остане на власт и след 2024 г.

Посещението на Си в Москва идва на фона на задълбочаваща се международна изолация на Русия след началото на инвазията й в Украйна. Китай е сред държавите, които отказаха да наложат санкции на Русия заради нахлуването в Украйна. Пекин се въздържа и при гласувания на резолюции на ООН, в които Москва се призовава да изтегли армията си от украинската територия.

През февруари т.г., точно една година след руската инвазия в Украйна, Китай публикува своя мирен план с 12 точки за спиране на войната против нас, но той повтаря руските опорни точки. Китайският план призовава за прекратяване на огъня и мирни преговори, но не и за изтегляне на руската армия от Украйна. Кремъл пък приветства плана. Киев, обаче, не е съгласен, че в него няма именно такова условие – безусловно изтегляне на руснаците от всички окупирани земи, включително Донбас и Крим.

Нашите западни съюзници  също разкритикуваха плана на Китай и казаха, че полза от него има само Москва. Затова Путин е споделил в началото на срещата вчера, че се отнася с уважение към китайската инициатива и че тя ще бъде тема на разговорите днес.(УВести)