Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ДЖАНКОЙ МАЙ СМЕ УДАРИЛИ  ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ С РУСКИ “КАЛИБРИ”

Киев, 21 март 2023. Взривовете в Джанкой в Крим говорят само за едно: “Крайно време окупаторите да си стягат багажа!”

Така Наталия Гуменюк – говорител на нашата войскова групировка “Юг”, коментира снощните експлозии в района на ж.п. гара на кримския град Джанкой. “Крим вече не е недосегаем за нашите сили”, добави я.

Взривовете в Джанкой потвърждават и от нашего ГРУ и уточняват, че е избухнала влакова композиция с крилати ракети “Калибър”. Но украинската страна не поема отговорност за станалото. “Това е “бавовна”, както пишат родните медии.

В кримските телеграм-канали местни жители потвърждават, че е имало попадение в жп линията. Говори се за от 7 до 10 експлозии, някои от които може би да са дело на руската ПВО, но най-малко два дрона са достигнали целта.

Местните медии пишат и поне за пет пострадали сгради при нощната атака. Основният удар е бил по ж.п. инфраструктурата – локомотивното депо, сградата на охраната на гарата и два склада, единият от които с гориво. Властите на Джанкой въведоха извънредно положение.

Ракетите “Калибър” са предназначени за изстрелване от кораби на руския Черноморски флот. Обсегът им е повече от 2,5 хил. км за наземни цели и над 375 км за морски цели. С тях редовно се обстрелват нашите градове.

Наталия Гуменюк отбеляза, че всички ж.п.линии в окупирания Крим се събират в Джанкой. Извеждането на този възел от експлоатация ще доведе до парализиране на снабдяването както на Черноморския флот, така и на вражеските групировки в частично окупираните Херсонска и Запорижка области.(УВести)