Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКОТО ПРОЛЕТНО НАСТЪПЛЕНИЕ КАТО ЧЕ ЛИ СЕ ЗАДЪХВА, СМЯТАТ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ ISW

Киев, 20 март 2023.- Настъплението на Русия в Донбас наближава кулминацията си и Украйна има възможност да поеме  инициативата и да тръгне в контранастъпление, смятат анализаторите от Американския институт по изучаване на войната (ISW).

Напоследък експертите забелязват забавяне на темповете на руските настъпателни операции и допускат, че това е максимумът, на който руснаците са способни. От ISW казват, че край Бахмут нашата армия успя да предприеме няколко контраатаки на северозапад от града и има съмнения дали Москва може да удържа инициатива на този участък на фронта. Припомня се, че руснаците щурмуват Бахмут от лятото на м.г. и дават там много жертви. Експертите казват, че, въпреки препоръките на Запада да отстъпи от града, украинското военно-политическо ръководство смята да го брани и по този начин да изтощава руските сили и средства. Между другото, там руската армия вече не може да изстрелва по 80 хил. снаряда в денонощие, както е било преди пет-шест месеца, а вече имат лимит – не повече от 8 хил., с което съотношението с украинската артилерия става 1:1.

В анализа се подчертава, че сериозните руски загуби, особено на ЧВК “Вагнер”, в района на гр.Вугледар преди един месец също отслабват настъпателния потенциал на Москва в Донецка област.

Заключението на ISW е, че Украйна има всички възможности да поеме инициатива и да започне контранастъпление. Къде ще бъде то, не се прогнозира. Командването на украинската армия е доказало, че е майстор на изненадите.

Изданието “Politico” също предвижда скорошно украинско настъпление. Неговите експерти коментират интензивни западни военни доставки за Украйна – танкове, бронемашини, системи за ПВО, самолети, боеприпаси, специална техника за инсталиране на временни мостове. “Politico” пише, че хиляди украински бойци или вече са завършили, или завършват обучение в Полша, Германия, Италия, Испания, Великобритания. Допуска се, че до месец-два главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний наистина може да формира още една армия, която почти изцяло ще бъде обучена и въоръжена по стандартите на НАТО.

Изданието прогнозира, че самото настъпление може да започне през май. Смята, че Киев все още не е решил, къде да удари – от Херсон към Крим или от Харкив към Донецк и Луганск, след което за завие на юг, като пререже сухопътния коридор Мариупол – Крим. За “Politico” първият вариант е много труден, защото ще се наложи украинците да форсират Днепър, докато вторият е по-вероятен.

Днес е 390-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: 165610 (+700 за един ден), самолети – 305, хеликоптери – 290, танкове – 3537, БМП – 6869, артилерийски системи – 2577, средства за ПВО – 70, ракетни системи за залпов огън – 507, автомобили – 5416, дронове – 2160.(УВести)