Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРАЙ БАХМУТ РУСНАЦИЕТЕ СА ПРЕДПРИЕЛИ 69 БЕЗУСПЕШНИ АТАКИ

Киев, 20 март 2023. – Сраженията за почти разрушения град Бахмут продължават. Всъщност, те не са спирали от лятото на м.г.

През изминалото денонощие руснаци са извършили 69 атаки с цел превземане на Бахмут и близките градчета – Авдиивка (10 км до Донецк), Лиман, Маринка и Шахтарск.

Противникът не спира да обстрелват цивилни населени места в Донецка и Запорожка област, с което причинява жертви сред цивилното население и поврежда инфраструктурата.

От щаба на Въоръжените сили на Украйна съобщават, че в окупираната от Русия част на южната Херсонска област руските военни, обслужващи КПП-та, принуждават цивилни украинци да взимат руско гражданство, в противен случай ги заплашват с насилие и затвор. Самият град Херсон, който е бил единствен областен център, окупиран от руската армия, е освободен на 11 ноември м.г., но постоянно е обстрелван с преработени ракети към ПВО система С-300.

Днес стана ясно, че министрите на външните работи и отбраната на страните – членки на ЕС се събират, за да обсъдят план за доставка на артилерийски снаряди на Украйна на стойност 2 млрд. евро. Те са необходими за очакваната пролетна офанзива на украинската армия. Планът предвижда сделка, която ще включва съвместно изкупуване от ЕС на боеприпаси.

Жозеп Борел

“Надявам се, че заедно ще подготвим споразумението за предоставяне на боеприпаси на Украйна”, каза върховният комисар по външната политика на ЕС Жозеп Борел преди срещата.

Експертите казват, че Киев се нуждае от 350 хил. снаряда месечно, за да се противопостави на Русия в източната част на страната и за да се подготви за настъплението си.

От началото на войната държавите – членки на ЕС са предоставили на Украйна военна помощ в размер на $13 млрд.(УВести)