Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БЪЛГАРИЯ ОФИЦИАЛНО НЯМА ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА СЪС 155-мм СНАРЯДИ

София, 20 март 2023.- България не е и не може да бъде част от сделката за предоставяне на 155-мм снаряди за Украйна, заяви в Брюксел министърът на отбраната Димитър Стоянов. Той участва в съвет с колегите си и с външните министри от страните – членки на ЕС. Проектът за предоставяне на такава помощ е бил обсъден на заседанието, съобщава кореспондентът на “Клуб Z” в Брюксел Момчил Инджов.

Димитър Стоянов

Причината е, че в България не се използват боеприпаси от такъв калибър, допълни Стоянов. Българската армия не разполага с артилерийски средства за 155-мм снаряди.

Министърът, обаче, не отговори на въпроса дали такива снаряди се произвеждат у нас. Питането е по-скоро към министъра на икономиката, на когото е подчинен ВПК.

В подопечните на министерството на отбраната заводи ТЕРЕМ такива боеприпаси не се произвеждат, каза Димитър Стоянов. Но предположи, че такива способности могат да имат други заводи, като ЕМКО и “Трансмобил”, например.

В България обаче се произвеждат снаряди с калибър 122 и 152 мм, отговори министърът на въпрос на Клуб Z.

На Съвет “Отбрана” на 08 март т.г. върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел спомена възможността на Украйна да бъдат доставени и 152-милиметрови снаряди от заявките за производство.

“Българската армия е предоставила това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива със запасите. Така че няма как да бъде предоставена военна помощ и, съответно, боеприпаси, които са търсени“, отговори Стоянов на последвалия въпрос на Клуб Z.

За предпочитане са общите обществени поръчки. България също набляга на този вариант, заяви служебният министър на отбраната. Защото така се постига унифицираност, а вероятно и по-ниска цена, тъй като обемът, който се поръчва, е много голям.

Има и вариант други държави да купуват от българския ВПК, но да не ангажират официална София.

Нашият коментар:

Целта на ЕС е преди пролетното настъпление да осигури на Украйна 1 млн. снаряди различни калибри.

Румен Радев – президент на
България

Унгария вече заяви, че няма да участва в никакви сделки за доставка на боеприпаси за Украйна. България пък иска да бъде наполовина бременна -хем нито един патрон, хем може, но чрез частни фирми и да не се споменава държавата, представлявана от нейния президент-русофил и неговото правителство.