Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЩЕ ПРОИЗВЕЖДА СОБСТВЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО, ВЕЧЕ РАБОТИ С WESTINGHOUSE

Киев, 17 март 2023.- След три години Украйна ще има собствено производство на ядрено гориво за АЕЦ, с което ще замени руското, и ще го предлага на европейския пазар, заяви Герман Галушченко – министър на енергетиката в украинското правителство.

Герман Галушченко

Днес той посети предприятието, където ще се произвежда ядреното гориво за нашите енергоблокове, а и за АЕЦ в други страни. Проектът се реализира от украинската държавна компания “Енергоатом” заедно с американската “Westinghouse”.

В момента много европейски държави, включително България, която разполага с два работещи реактора в АЕЦ “Козлодуй”, продължават да бъдат зависими от руските ядрени технологии. Украйна частично се отказа от тях още през 2016 г. и оттогава работи само с американците. Чехия, Словакия, Финландия и България също възнамеряват да извършат този преход. “В бъдеще Украйна може да стане доставчик на ядрено гориво за тези страни”, заяви министърът, съобщават украинските медии.

В предприятието, което посети пан Герман, ще се произвеждат горивни касети за ядрени реактори ВВЕР с мощност 1000 МВт. През 2023 г. се предвижда да завърши лицензирането и да започне търговско производство на пръти, а през 2024 г. – търговско производство на глави за горивни касети, четем в съобщение на нашето енергийно министерство. Планира се тези компоненти да се използват за производство на ядрено гориво и в завода на американската компания “Westinghouse” в Швеция.

В началото на тази година “Енергоатом” заяви, че Украйна напълно се отказва руско гориво за своите четири АЕЦ – в Ривне, Хмелницкий, Енергодар и край Миколаив (Южно-Украинска), и го заменя с “Уестингхаус”. Първа към американското гориво премина Запорожката АЕЦ в Енергодар (на снимката горе), която в момента е окупирана от руснаците и с която Кремъл шантажира Европа.(УВести)