Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД ПОЛША И СЛОВАКИЯ ДАВА СВОИ МиГ-29 НА УКРАЙНА. БЪЛГАРИЯ ЗАСЕГА ОТКАЗВА

Киев, 17 март 2023.- Правителството на Словакия изпраща на Украйна 13 свои изтребители МиГ-29, заяви днес Едуард Хегер – премиер на страната, съобщават украинските медии.

Вчера същото решение взе Полша – първа сред страните на НАТО, но нейните машини са само четири.

Братислава изпраща само изправните самолетите, другите, с които тя разполага, ще се ползват за резервни части. Словакия предоставя на Украйна и част от своите ПВО системи, по-специално, “2К12 Куб” – и те са съветско производство.

Украинските експерти отбелязват, че бившите соцстрани, а сега – членове на НАТО, Полша, Чехия и Словакия много по-активно, отколкото, например, България и Румъния, помагат на Украйна, която вече една година се бори с руската агресия. Между другото, София, която също разполага с МиГ-29, не само отказва да помогне на Киев, но и реши да инвестира  в тях $26 млн. – за ремонт на двигателите.

Роман Свитан

Западните страни, които предоставят на Украйна най-различно оръжие, включително и съвременно високоточно, засега не бързат да изпращат свои изтребители на украинските ВВС, които много биха искали да получат американските многоцелеви машини F-16. В момента група наши летци се намира в САЩ, където с помощта на симулатори тамошните инструктори искат да видят, какви са техните бойни способности, и да преценят, колко време ще отнеме преобучаване и преминаване от МиГ-29 към “Фантом” различни модификации. По думите на украинския летец-инструктор полковник Роман Свитан, този процес не би трябвало да отнеме повече от пет-шест месеца. “Става дума не за “излитане-кацане”, а за придобиване на сериозни бойни умения”, уточнява той.

За да покрият цялата територия на Украйна, нашите ВВС се нуждаят от нови три авиационни бригади с поне 200 изтребители, заяви говорителят им Юрий Игнат.(УВести).