Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТ ДНЕС ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА МРЪДНЕ ОТ МОСКОВИЯ, В ЧУЖБИНА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН

От окупираните територии на Донецка, Луганска, Харкивска и Херсонска области са депортирани над 16 хил. наши деца

Киев, 17 март 2023.- Преди малко Международният наказателен съд (МНС) в Хага съобщи, че е издал заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Това обяви и.д. президент на МКС Пиотър Гофмански.

Пиотър Гофмански

Руският лидер е заподозрян във военно престъпление, свързано с “незаконно депортиране” на украинското население от окупираните от Русия украински райони, както и за “незаконно прехвърляне” на  украински деца в Русия.

В официално изявление на съда в Хага четем, че е издадена заповед за задържането и на Мария Лвова-Белова – упълномощен от Путин чиновник по правата на децата, която е ръководила извеждането на украински деца в Московия.

Двамата са заподозрени, че “са извършили деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други”. Освен това, Международният наказателен съд добавя, че Путин не е “успял да упражни контрол върху цивилни и военни негови подчинени, които са извършили деянията, или е позволил извършването им”.

Твърди се, че Мария Лвова-Белова работи под директния контрол на Путин. Според американски източници, именно тя е наблюдавала депортирането на “хиляди” украински деца в Русия.

Според изявление на американското финансово министерство от 15 септември 2022 г., деянията на Белова са свързани с “принудителното осиновяване на украински деца в руски семейства, с т.н. “патриотично възпитание” на украинските деца, със законодателни промени за ускорено предоставянето на гражданство на Руската Федерация на украински деца и насилствено отнемане на украински деца от техните родители. Белова е включена в американския санкционен списък.

Международният наказателен съд уточни, че, въпреки практиката си, все пак обнародва информацията за горните заповеди, защото смята, че това може да допринесе за “предотвратяване на по-нататъшно извършване на престъпления”.

“Отсега руският президент официално е заподозрян в извършване на международно престъпление – депортация на украински деца, и не може да напуска пределите на Руската Федерация, защото ще бъде арестуван, – заяви Генералният прокурор на Украйна Андрий Костин. – А световните лидери трябва три пъти да помислят дали да му стиснат ръка и да сядат с него за една маса за преговори”.

Пан Андрий допълни, че днес светът е получил още един сигнал, че руският режим е престъпен и неговото ръководство непременно ще бъде привлечено към отговорност.

Андрий Костин

Генералната прокуратура на Украйна предаде на МКС над 40 тома материали (над 1000 страници) с доказателства за руски престъпление в Украйна, свързани с правата на човека. Андрий Костин твърди, че от окупираните територии на Донецка, Луганска, Харкивска и Херсонска области са депортирани над 16 хил. наши деца.(УВести)

Нашата справка:

Юрисдикцията на Международния наказателен съд се разпространява върху 123 страни, ратифицирали Римския статут. Украйна (както и Русия, Китай, Индия, Турция и САЩ) все още не е сред тях. Но е позволила МКС да разследва престъпление на нейната територия.