Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ СВАЛИ АМЕРИКАНСКИЯ ДРОН, НО ОТРИЧА, САМ БИЛ ПАДНАЛ

София, 25 март 2023.- Вчера американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител, съобщава “Свободна Европа“. Вашингтон определи случая като “явно нарушение на международното право”, а Москва отрече да е отговорна за потапянето на безпилотния самолет.

Су-27

Падналият дрон е модел MQ-9 Reaper, който предимно се използва за разузнаване и наблюдение. Той е изпълнявал рутинни маневри в международното въздушно пространство над Черно море, заяви генерал Джеймс Хекър – командир на американските военновъздушните сили за Европа и Африка.

По думите на Хекър, инцидентът е резултат от “опасно и непрофесионално прехващане” от страна на два руски изтребителя Су-27. Един от самолетите е закачил витлото на дрона, каза още той. Безпилотният самолет е претърпял щети и американските сили са били принудени да го потопят в международни води.

Извънредната ситуация е станала вчера сутринта, но за нея беше съобщено за пръв път вечерта същия ден. “Инцидентът демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален”, каза генерал Джеймс Хекър.

Нед Прайс

Същевременно говорителят на държавния департамент на САЩ Нед Прайс определи случая като “явно нарушение на международното право”. Последвали са обикновени при такива ситуации дипломатически мерки – заявяване на протест пред Москва и извикване на руски посланик във Вашингтон на килим.

Но Русия отрича да е отговорна за унищожаването на американския дрон. Руското военно министерство съобщи, че неговите изтребители не са стреляли по дрона и не са му причинили щети. Москва твърди, че дронът е летял близо до руската граница и е навлязъл в неприемлив за Русия район, направил остра маневра и се е разбил сам-самичък.(УВести)